Cégvilág

Borfesztivállal a hosszabb balatoni szezonért

Habár évről-évre csökken a hazánkba utazó német turisták száma, nem szabad lebecsülni a piacot – véli Cserép Béla, a hamarosan nyitó Echo Residence Apartmanhotel igazgatója. A Balaton első ötcsillagos szállodájának vezetője a VGO-nak adott interjúban beszélt a belföldi turizmusról és a "magyar tenger" reneszánszáról is.

Ilyenkor már egy árva lelket sem látni a Balaton-parton. Miért éppen mostanra időzítették a nyitást?
Az Echo Residence nyáron próbaüzemben fogadott vendégeket, amely zökkenőmentesnek bizonyult. Mindenesetre a szállodát egész éves nyitva tartásra terveztük, hiszen a – jószerivel nyáron érkező - szabadidős turisták mellett, komoly lehetőséget látunk a céges rendezvényekben, tréningekben. Idén télen körülbelül 20-30 százalékos lesz a hotel foglaltság, a jövő év tavaszára pedig szeretnénk elérni a 60 százalékot. A számításaim szerint jövőre mintegy 200 millió forintos árbevétellel számolhatunk a szállodánál.

Ha a balatoni szállodákra gondolok, nem éppen a luxusigényeket kielégítő hotelek jutnak az eszembe. Mi motiválta Önöket, hogy éppen a magyar tenger partján nyissanak luxusszállót?
Egyrészt a Balatonnál még nem nyílt ötcsillagos szálloda, holott mind a magyar, mind a külföldi vendégek között is van olyan réteg, amely megengedheti magának a prémiumszolgáltatásokat. Másrészt átalakult a piac: nem mondom, hogy ezután mindenkinek topkategóriás hoteleket kell építenie, de a Balatonon a jó minőségű háromcsillagosok mellett igazi ötcsillagos szállodára van igény.

Mely célcsoportot célozzák meg?
Mind magyar, mind külföldi vendégekkel számolunk. A Balatonra elsősorban Németországból érkeznek turisták, s habár számuk évről-évre csökken, jól fizető vendégek mindig voltak és lesznek is.

A tehetősebb német turisták viszont  inkább Spanyolországba, Tenerifére, a Bahamákra vagy a francia riviérára utaznak. Versenyezhet a Balaton ilyen magas presztízsű üdülőhelyekkel?
Nem a külföldiek, hanem mi zártuk magunkat abba a sztereotípiába, hogy Magyarország olcsó, keleti ország, ahol egy átlag német turista negyedhavi fizetéséből akár két hetet is eltölthet. A Balatont sokkal exkluzívabbá lehetne tenni, hiszen valóban ez Közép-Európa legnagyobb, sekély vizű - így nyáron meleg - tava. Ahhoz azonban, hogy magasabbra pozicionálhassuk, fejleszteni kell a Balatont: hogy mást ne mondjak, még mindig nem lehet a nyugati határról autópályán eljutni a tóhoz. A német és osztrák vendégek Magyarország legrosszabb útvonalán „bukdácsolnak” el a Balatonig. Nálunk fontosabb volt, hogy az M7-esen akadálymentesen eljussunk az Adriára.

Bővülő szállodakapacitás

A Magyar Turizmus Zrt. adatgyűjtése szerint az előző öt évben a szállodák szobakapacitása összességében 8,3 százalékkal bővült. Ezen belül nőtt a magasabb színvonalú szobák aránya: a négycsillagos szállodák szobakapacitása 45 százalékkal, az ötcsillagos szobáké 23,2 százalékkal nőtt 2003 óta, miközben az egy- és kétcsillagos házak szobaszáma csökkent. Figyelemreméltó, hogy a kapacitásbővülés ellenére - a szállodák vendégforgalmának dinamikus növekedésének eredményeként – a 2003-as 43,7 százalékról 2007-re 50,1 százalékra nőtt a hotelek szobakapacitás-kihasználtsága.

A belföldi vendégforgalom még csak most erősödik, és a magyarok ismét felfedezik maguknak a Balatont.
A belföldi turizmus minden országban a vendégforgalom 70-80 százalékát adja. Nálunk jelenleg valamivel 50 százalék felett van. A hazai vendégeket is inkább a minőségi szolgáltatásokkal kell megfogni, mindazonáltal hazai viszonylatban is kedvező árakat alakítottunk ki. Az őszi csomagok célja, hogy az utó-, később majd a holtszezonban is „életben tartsa” a Balatont.

Elképesztő, hogy amilyen nyüzsgés van nyáron, olyan kihalt most minden a tónál. Évek óta arról beszélnek, hogyan lehetne a szezont meghosszabbítani.
A turisztikai szakemberek minden évben összeülnek, hogy eldöntsék egymás között: meg kell hosszabbítani a szezont. Megállapítják, aztán nem történik semmi. Idén már szinte minden Balaton-parti településen tartottak fesztivált. Nyáron. Sokan pihenni jönnek, s nem örülnek, ha mindenütt zajongó fesztiválozókba botlanak. Persze ennek is megvan az előnye, de miért nem veti fel senki, hogy – ha már a Balatonnál remek borokat termelnek – tavasszal legyen egy óbor fesztivál, amikor már jó idő van, ősszel pedig egy újbor fesztivál. Münchenben az Oktober Festre csak úgy özönlenek az emberek, pedig épp a turisztikai szempontból legcsendesebb időszakban szervezik.

luxusszálló borfesztivál Balaton Cserép Béla szálloda szezon Echo Residence
Kapcsolódó cikkek