Cégvilág

Egy jó hír - Magyarország előkelő helyen a diabétesz listán

Az Európai Fogyasztói Diabetes Index szerint Magyarország a 19. helyet foglalja el a kontinensen. A rangsort Dánia vezeti, majd az Egyesült Királyság, Franciaország és Hollandia következnek.

A 19. hely nagy előrelépést jelent Magyarország szempontjából a 2008. évi Európai Fogyasztói Egészségügyi, illetve Szív Indexekkel összehasonlításban, amelyek esetében a magyar teljesítmény mindössze a 24. helyhez volt elegendő - olvasható a Health Consumer Powerhouse közleményében.

A Diabetes Index az európai egészségügyi ellátórendszereket hasonlítja össze a fogyasztók szemszögéből. Öt kategóriában, 26 teljesítmény-mutatót figyelembe véve, Magyarország az elnyerhető maximális 1.000-ből 653 pontot ért el. "Annak ellenére, hogy 60 éve van állami egészségügyi ellátás, a tájékoztatás és az adatokhoz való hozzáférés lehetősége meglepően rossz. Az eredményekről szóló adatok vagy középszerűek, vagy hiányoznak." - mondta Dr. Beatriz Cebolla Garrofé, a Diabetes Index projektmenedzsere.

Az Európai Fogyasztói Diabetes Index a diabetes ellátó európai egészségügyi rendszerek legelső rangsora, melyet öt kulcsterület vizsgálata alapján állítottak fel: tájékoztatás, a fogyasztók jogai és választási lehetősége, elterjedtség, megelőzés, hozzáférhetőség és eredmények. A Diabetes Indexet állami statisztikák és független felmérések alapján a Health Consumer Powerhouse, elemző és információs szervezet készíti. A teljes jelentés itt olvasható (pdf)

Európa diabétesz index cukorbetegség diabetes
Kapcsolódó cikkek