Cégvilág

Egymilliárdos forintos Masterplast-beruházás Szerbiában

Októberben kezdi meg működését a Masterplast Group International 1,15 milliárd forint zöldmezős beruházásban épülő, az épületek hőszigetelő rendszerét (polisztirol-lap-EPS) gyártó üzeme Szabadkán - közölte a Maspterplast csütörtökön.

A Masterplast szerbiai leányvállalatánál megvalósuló beruházást az anyavállalat végzi, banki hitelből finanszírozzák - válaszolta Bíró Éva, a cégcsoport szóvivője az MTI kérdésére. A beruházás eredményeként a 6.500 négyzetméteres gyártócsarnok kapacitása évi 500 ezer köbméter lesz, kezdetben 12 új munkahely jön létre.

A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő cégcsoport arra számít, hogy az emelkedő energiaárak, a közelmúltban szigorított épületenergetikai rendelet előírásai, valamint a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt továbbra is erőteljesen nő a hőszigetelő rendszerek iránti piaci kereslet.

A szabadkai üzemben gyártott termékek döntő hányada magyar, horvát, szlovén, román exportra és szerbiai felhasználásra készül. A magyar piac szempontjából a határ közelsége stratégiai jelentőségű a szállítási költségek mérséklése miatt - idézik a közleményben Ács Balázst, a Masterplast Group Zrt. operatív vezérigazgatóját.

Az 1997-ben Magyarországon alapított Masterplast 17 országban (Ausztria, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Kína, Koszovó, Lengyelország, Macedónia, Moldova, Montenegró, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) leányvállalattal van jelen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 700-at.

A cégcsoport konszolidált árbevétele tavaly megközelítette a 100 millió eurót, míg 2006-ban több mint 75 millió euró volt. Az adózott nyereség tavaly meghaladta a 6 millió eurót, közel egymillió euróval volt több a 2006. évinél. Az idei várakozások szerint a nyereség dinamikája kissé mérséklődik - mondta Bíró Éva. A társaság vagyonának nagyságát jelző saját tőke konszolidáltan 16,5 millió euró volt a legutóbbi üzleti év végén.

Szabadka Masterplast
Kapcsolódó cikkek