Cégvilág

Eldőlt: a Sanofi-Aventisé lesz a Zentiva

A cseh Zentiva generikus gyógyszergyártó elfogadta a Sanofi-Aventis megemelt vételi ajánlatát.

Az ajánlat alapján a Zentiva piaci értéke mintegy 1,8 milliárd euró (2,6 milliárd dollár).

A francia cég hétfőn azt közölte, hogy a vételi árajánlatot részvényenként 1150 koronára (69,32 dollár) növelte. Ez mintegy 6 százalékkal meghaladja a Zentiva pénteki, 1085 koronás záróárfolyamát a prágai értéktőzsdén.

A hétfő reggeli bejelentésre a prágai kereskedésének a kezdeti szakaszában a Zentiva árfolyama 6,2 százalékos drágulással 1155 koronán volt, a párizsi értéktőzsdén a Sanofi-Aventis részvényára 0,5 százalékkal 47,3 euróra gyengült.

A Zentiva a Sanofi korábbi, alacsonyabb vételi árajánlatát elutasította.

A Sanofi július 11-én tett részvényeként 1050 koronás (1 euró=24 korona) ajánlatot a cégre. A Zentiva vezetése akkor úgy foglalt állást, hogy a Csehországban piacvezető gyógyszergyártó ennél jóval többet ér.

A Sanofi-Aventis 2006 márciusban vásárolta meg a Zentiva 24,9 százalékát 430 millió euróért, ezzel a Zentiva legnagyobb egyedi részvényese. A második közösen a Generali PPF Holding B.V. és a PPF Group N.V. 19,2 százalékkal, a harmadik a Fervent Holdings Limited 7,6 százalékkal. A Zentiva vezetői és alkalmazottai együtt a társaság részvényeinek 5,9 százalékát birtokolják. További intézményi és magánbefektetők tulajdonában van a Zentiva 42,4 százaléka.

Zentiva Sanofi-Aventis
Kapcsolódó cikkek