Cégvilág

Húsban, tejben, halban – melyik vitamin védi a memóriát?

Az Oxfordi Egyetem kutatói százhét önkéntest vizsgáltak meg, és azt találták, hogy a B12 vitamin rendkívüli fontosságú az időskori memóriazavar kiküszöbölésében. A felfedezés fontosságát emeli, hogy statisztikák szerint ötből két ember nem fogyaszt eleget a vitaminból.

Az agyunk állapotának időskori romlása összefügg azzal, hogy mit eszünk – nyilatkozta a BBC-nek David Smith, az Oxfordi Egyetem kutatója, aki hatvanegy és nyolcvanhét év közötti önkéntesek esetében folytatott kutatásokat. Az ötéves megfigyelési periódust tekintve az alacsony B12 vitamin szinttel rendelkező résztvevők esetében jóval magasabb volt a memóriavesztés kockázata.

Az öregedést és memóriazavarokat vizsgáló professzor kutatásai során arra keresi a választ: hogyan hatnak a B-vitaminok ezekre a folyamatokra. A most publikált adatok azt mutatják, hogy érdemes gondosan összeválogatni a húsból, tejből, gazdagított gabonából álló diétát. Különösen jelentős B12 forrásnak tekinthető még a máj és egyes halfajták. Mivel a B-vitamin hiány nagy tömegeket érint az Egyesült Királyságban, az Alzheimer Társaság vezetője szerint az idősek esetében célszerű lenne rendszeresen mérni a vitamin szintjét. A dementia kialakulásához vezető hiánybetegség könnyen kiküszöbölhető, hiszen a B12 vitamin akár táplálék-kiegészítőként is adható.

idős Alzheimer vitamin memória
Kapcsolódó cikkek