Cégvilág

Szabványos szoftvergazdálkodók

Nem megfelelő nyilvántartással a cégek szoftverekre fordított túlköltése elérheti, sőt meghaladhatja a 40 százalékot - állapítja meg egy nemzetközi felmérés.

A szoftvergazdálkodás témája egyre nagyobb figyelmet kaphat a magyarországi üzleti életben is. Szeptembertől ugyanis megjelent az erre vonatkozó magyar ISO szabvány is.

Ennek alkalmazása egyfelől lehetővé teszi, hogy a cégek ezzel igazolják a náluk lévő szoftverek legális használatát, másfelől viszont jelentős megtakarításokat eredményezhet a szoftverekhez köthető költségekben, például a felhasználási és követési díjaknál.

A számítógépek terjedésével a hazai vállalatok eszközállománya is egyre növekvő mértékben tartalmaz szoftvereket, a telepített állomány értéke akár a háromszorosát is eléri a futtató hardver értékének. Az IDC piackutató szerint a magyarországi vállalatok tavaly a teljes IT-beruházásuk kétharmadát költötték szoftverekre és informatikai szolgáltatásokra, ez dollárban számítva meghaladja a kétmilliárdot.

Az évente ilyen célokra elköltött összeg a vállalkozások egyedi szintjén is jelentős, ennyi pénzzel már megéri felelősen gazdálkodni – mondja Zsoldos Sándor, a szoftvergazdálkodással foglalkozó tanácsadó cég, az IPR-Insights Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: az eszközállomány kezelése manapság már nem pusztán jogi kockázatokat jelent, egyre komolyabb gazdasági kockázatokat is hordoz magában.

A magyar tanácsadó cég 2007-ben kezdeményezte a Magyar Szabványügyi Testületnél a szoftvergazdálkodásra vonatkozó nemzetközi előírások magyar szabványként való elfogadtatását. A dokumentum szeptember 1-jétől hatályos, alkalmazása önkéntes.

További részletek a szabályozásról, illetve a teendőkről a Világgazdaság szeptemberi Telebit mellékletében.

szoftvergazdálkodás Zsoldos Sándor IPR-Insights
Kapcsolódó cikkek