A Kosár Magazin szakértői kilenc tejmintát vizsgáltak meg, amelyek reprezentálják az átlagos magyarországi tejfogyasztók választásait. A teszt során az úgy nevezett érzékszervi bírálattal megvizsgálták a színüket, szagukat, végül meg is kóstolták őket. Két minta üvegén pelyhes kicsapódásokat találtak, a kóstolásnál pedig kiderült, hogy a kilencből két minta savanyú.
A mintákat a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Kutató-Élelmiszervizsgáló és Nyerstej Minősítő Laboratóriuma is megvizsgálta. A kilenc mintából gyakorlatilag egy felelt meg teljesen az előírásoknak. A tejek fele hamisított, vagyis vizezett volt. A beltartalmi értékek szinte minden termelőnél alacsonyabbak voltak a kívánatosnál, így például alacsony zsír és fehérje-tartalommal rendelkeztek.
A felmérés során megállapított egyetlen pozitívum, hogy a minták tejidegen-gátlóanyagot (antibiotikum, hormon, vegyszermaradék stb.) nem tartalmaztak.
A teljes felmérés a Kosár Magazin októberi számában olvasható.