Cégvilág

Alig romló képet fest az ingatlan-barométer

Az ingatlanforgalmazó vállalatok, az önkormányzatok és a vállalatok szerint már a nyár végén csökkent a forgalom és augusztus-szeptemberben a jövőbeni fejlesztéseknél is visszaesést jósoltak, de még nem akkorát, mintha ezekben a napokban kérdezték volna őket. A lakosság ugyanakkor az adatfelvételkor a lakosság kismértékű növekedésre számított a következő egy évben - derül ki az Ecostat Ingatlanbarométer első háromnegyedéves jelentéséből.

Az ingatlan-forgalmazó vállalkozások az év harmadik negyedévében 1,6 százalékpontos csökkenést prognosztizáltak az elkövetkező fél évre. Ez mindenképpen jelzi, hogy az forgalma lassul. A lakossági kereslet bővülésére legnagyobb arányban az építési telkek esetében számítanak a forgalmazók. A keresletcsökkenés az üdülők, nyaralók, az üdülőtelkek, a panellakások és az önálló házak piacán lesz a legmagasabb.

A nem lakossági vásárlóktól – vagyis a vállalatoktól, önkormányzatoktól és egyéb piaci szereplőktől – valamivel kevesebb kereskedelmi és szolgáltató épület vásárlását várják a jövőben, mint az elmúlt időszakban. Legkevésbé a költségvetési szervektől remélik az ingatlanforgalom növekedését. A külföldi befektetői csoportokban valamivel jobban bíznak az ingatlan-forgalmazó cégek, mint a hazaiakban. E pozitív várakozás lehet, hogy a következő időszakban módosul - jegyi meg a kutató cég.

Az ingatlan-beruházók konjunktúra-indexe az év harmadik negyedévében 2,1 százalékponttal nőtt. Tovább tart a beruházó cégek bizonytalansága, mely bizonytalanság negyedévenként újabb és újabb eredményeket produkál kisebb korrekciókkal, de még továbbra sem látszik a beruházási piac megnyugvása és tartós növekedése. A beruházók a lakosságtól továbbra is csökkenő számú lakóingatlan építést prognosztizálnak. A nem lakossági megrendelőktől több bevásárlóközpont létesítésével számolnak, és csökken a kereskedelmi és szolgáltatási, a művelődési és oktatási épületek, a szállodák, az ipari és minden egyéb építmények építése.

Az önkormányzatok a következő hat hónapban összességében valamivel több beruházást, de valamivel kevesebb felújítást és közműfejlesztést terveztek most szeptemberben, mint az előző fél évben. A következő hat hónapban kevesebb oktatási és művelődési épület, igazgatási és irodaépület felújítását, építését végeztetik el, mint három hónappal ezelőtt. A vélemények azt tükrözik, hogy 2008 év harmadik negyedében kismértékben csökkenő anyagi eszköz folyósítását várják a központi költségvetéstől a polgármesteri hivatalok.

Az ingatlanpiac szereplői 2008. évre az Ecostat által előre jelzett (6,2%) körüli, illetve valamivel magasabb 6-9,2 százalék közötti árnövekedést prognosztizálnak. Legmagasabb áremelkedést továbbra is az építőanyag-áraknál (9,2%), az építési-szerelési tevékenységek árainál (8,5%), a telkeknél (7,5%) és a tervezési díjaknál (7,2%) várnak. A fentiektől nem jelentős mértékben marad el a munkaerő-költségek (6%) árának emelkedése.

A kínálati ár növekedését várók 5-10 százalékos átlagos drágulást prognosztizálnak az egyes ingatlanfajták körében (az előző negyedévben 5,6-11%). A kínálati ár legnagyobb mértékben, 10,1 százalékkal az „A” kategóriás irodák piacán nő majd, legalábbis a forgalmazók azon 20 százaléka szerint, akik ebben a piaci szegmensben árnövekedésre számítanak. Az árnövekedést vélelmezők közül legkevésbé a használt ipari építmények (5,3%), a használt logisztikai ingatlanok (6%) és a használt lakóépületek (6,7 %) körében számítanak drágulásra.

Ecostat Ingatlanbarométer
Kapcsolódó cikkek