Gyengébb liszt készülhet az olcsó búzából
A negatív árverseny lényege, hogy a sütőipari cégek rákényszerítik az alacsonyabb árakat a beszállítókra, azok akarata ellenére. Elképzelhető, hogy a kedvezőtlen tendencia egyes cégeknél a lisztminőség rovására megy – közölte a Világgazdasággal Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke.
A gondot az okozza, hogy őszszel a lisztárak nagyobb mértékben estek, mint amekkora változást a búzaárcsökkenés indokolt volna. A malmok a tavalyi árrobbanás nyomán tonnánként 50-60 ezer forintért jutottak alapanyaghoz, a piacon pedig 80-85 forintos kilónkénti átadási árak alakultak ki. Az idei aratás után viszont a cégek – a jobb termés és a világpiaci spekuláció miatt – átlagosan 40 ezer forintért vehettek búzát, és megkezdték a lisztárak "viszszarendezését" is.
Az új helyzetben azonban – állítják a vállalatok – az olcsóbb búzának minimum 75 forintos átadási lisztár felelt volna meg, de ez több esetben kilónként 70-ig süllyedt. Ezért egyes cégek – a veszteségek mérséklése érdekében – olcsóbb alapanyagok vásárlásával csökkentik átlagköltségeiket. Ágazati szakértők szerint a feldolgozók közötti negatív árversenyhez az vezetett, hogy a sütőipar – kihasználva a kínálativá vált búzapiacot – leszorította a lisztárakat.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható