Cégvilág

Kanada csillapítja Amerika olajszomját – a természet kárára

A Kanada Alberta tartományát borító olajhomok segítségével csökkentheti az Egyesült Államok a közel-keleti olajtól való függését. Az iparág előretör, de a kitermelésnek ára van.

Az albertai olajhomok voltaképpen egy Florida-méretű erdős terület Kanadában. A talaj alatt lévő olajkészletek nagyobbak, mint Texas összes olajkútjának hozama. A 170 milliárd hordót mennyiséggel Kanada Szaudi Arábia mögött a második legnagyobb olaj készletet tudhatja magáénak – írja a McClatchy washingtoni irodája.

A felfedezésnek köszönhetően Kanada az Egyesült Államok második legfontosabb nyersolaj beszállítója lett, az egyre fokozódó kitermeléssel pedig rohamosan növekszik a kibocsátott üvegházhatású gáz mennyisége is. Erre reagálva a kanadai kormány csaknem 4 millió amerikai dollárt különítette el a káros környezeti hatások lefékezésére.

Mint hogy a tartománynak lehetősége van a kitermelés további növelésére, a helyi energiaügyi biztos szerint éppen itt az ideje, hogy az ipari hatékonyságot és a környezetvédelmet összehangolják. Az energiaügyi miniszter mindenesetre most csak arról beszélt, hogyan növelik a tavalyi napi 1.2 millió hordós termelést 2020-ra napi 3.5-4 millióra.

Az átalakulásnak köszönhetően a kitermelés központja az egész országból, sőt, Venezuelából is vonzza a munkásokat. A 65 ezer lakosú Fort McMurray-ben az ingatlanárak az egekig szöktek, 27 ezer vendégmunkást él lakókocsikban.

Kanada termelés olaj homok hordó
Kapcsolódó cikkek