Cégvilág

Napraforgó erőmű Sevilla mellett

Szolár-termál megoldással termel hőt a Sener spanyol cég, a létesítményhez a Siemens fejlesztett ki speciális turbinát.

Tizenkilenc megawattos szolár-termál erőművet épít Sevilla mellett a Sener spanyol energetikai vállalat. A Siemens ehhez egy a szolár-technológiához adaptált ipari gőzturbinát szállít, amely ezzel - közleménye szerint - referencia-termékké válik szolártorony-erőművek piacán.

Az EU-finanszírozta demo-projekt beszállítójaként a Siemens egy SST-600 típusú, két-házas, túlhevítéses ipari gőzturbinát bocsát rendelkezésre. A gőztúlhevítéssel növelni lehet az erőmű teljes hatásfokát. Mivel a napsugárzás év-és napszak-függő, a Siemens a Senerrel kidolgozott egy olyan eljárást, amivel a gőzturbina éjjel megóvható a túlzott kihűléstől. Így üzemkezdetkor sokkal gyorsabban tud felfutni az üzemi fordulatszámra, mint az egyéb szokásos ipari turbinák.

A Siemens piacvezető a szolár-termál erőművekben használatos turbinák területén: eddig 40 ilyen különleges kivitelű turbinára kapott megrendelést. A Sener szolártoronnyal ellentétben az eddig szokásos tervezésű szolár-erőművek párhuzamosan elrendezett parabolatükrökkel működnek, amelyek a napfényt egy csővezetékre vetítik. Ebben termóolaj melegszik fel, amely a hőcserélőbe áramlik.

Az erőműpiacon belül a szolár-erőművek piaca fejlődik az egyik leggyorsabban. A Siemens-gőzturbinák igen jól használhatók ezekben, és így hozzájárulnak a környezetbarát elektromos energia termeléséhez. A szolárenergia fontos része a Siemens környezet-portfóliójának, amelyből a cég a 2007-es gazdasági évben 17 milliárd eurónyi forgalmat ért el.

Hogyan működik?

A Sener ”Solar Tres” erőművében úgynevezett heliostat-vezérelt (”napraforgó”) tükrök a napfényt nyalábolják, és egy 120 méter magas torony tetején elhelyezett fogadóállomásra vetítik. A 115 heliostat tükör összes felülete 320 000 négyzetméter – a telep alapterülete 142 hektár. A Sener projekt különlegessége, hogy a fogadóállomásban az oda vetített, koncentrált szolárenergiát az egyéb szolár-termál erőművekben használatos termo-olaj helyett folyékony só veszi föl, amely körülbelül 565 °C-ra melegszik föl, majd egy hőcserélőben adja le, ahol egy gőz-turbógenerátor gépcsoport meghajtásához elegendő gőz keletkezik.

Sener gőzturbina szolár-termál Siemens
Kapcsolódó cikkek