A munkáltatói igazolás azonos tartalmú adataiként kell elfogadni a jogerős ítéletben rögzítetteket – mint a felmondás jogellenessége, az érintett illetménye, valamint a közszolgálati jogviszony megszűnésének bíróság által megállapított időpontja – mutatott rá a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő jogvitában.
Az ügy felperese jegyzőként dolgozott. Alkalmatlanság miatt felmentették. Volt munkáltatójától csak az ezzel kapcsolatos munkaügyi per jogerős befejezését követő egy év múlva kapott igazolást arról, hogy közszolgálati munkaviszonya megszűnt. Emiatt ismét bírósághoz fordult, állítva, igazolás híján nem tudott elhelyezkedni, sorra meghiúsultak a jegyzői munkakörre benyújtott pályázatai. Ezért volt munkáltatója kártérítéssel tartozik – állította.
A munkaügyi bíróság bizonyítottság hiányában elutasította a keresetet. Nem találta a kérelmet megalapozottnak a másodfokú ítélkező fórum sem. Kiegészítve a tényállást megállapította, a felperesnek nem volt meg a jegyzői munkakör betöltéséhez szükséges minimális kétéves közigazgatási gyakorlata. Erre a tényre való utalással is helytállónak minősítette az elsőfokú döntést.
A felperes az LB-től kért felülvizsgálatot. Ismét előadta, hogy egykori munkáltatója visszatartotta munkaügyi okmányait, emiatt az őt ért joghátrányért felelősséggel tartozik. Érvelt azzal is, hogy az alperes nemcsak a megfelelő elhelyezkedését gátolta meg, hanem a munkanélküli-ellátás igénybevételét is akadályozta.
Az LB kifejtette: a kártérítési felelősség csak akkor áll fenn, ha a munkavállaló bizonyítja, hogy a kára amiatt keletkezett, mert az igazolást nem kapta meg. A felperest terhelte tehát a bizonyítás. Erre az eljárt bíróságok hiába hívták fel a figyelmét. Az érdekelt nem terjesztett elő olyan bizonyítékot, amely azt támasztotta volna alá, hogy pályázatait az ominózus igazolás hiánya miatt utasították el. Erre egyik elutasítás sem hivatkozott, a kiírások nem is tartalmaztak ilyen feltételt. Tény az is – és erre a másodfokú bíróság jogszerűen mutatott rá –, hogy a felperesnek nem volt meg a szükséges jegyzői gyakorlata. Egyébként pedig az alapügyben hozott jogerős ítéletben rögzítetteket a munkáltatói igazolás azonos tartalmú adataiként kell elfogadni – hangsúlyozta az LB. Tehát a felperes az ítélettel is igazolhatta volna a szükséges adatokat. KK