Cégvilág

A HIV fertőzöttek 90 százaléka fiatal férfi

Másfél ezer a HIV fertőzött hazánkban, eddig 293-an haltak meg AIDS-betegségben. A fertőzés a kábítószeresek és a homoszexuálisok körében terjed. A világon 33 millió a fertőzött, 36 millióan vesztették el az életüket.

Ez év októberig 1 583-ra emelkedett a regisztrált HIV-pozitív betegek kumulatív száma hazánkban, közülük 567 esetben diagnosztizálták az AIDS tünetegyüttest, a betegségben 293 ember halt meg - tudtuk meg az ÁNTSZ szakembereitől a december 1-jei AIDS világnap kapcsán. Az idén 98 új HIV-pozitív beteget regisztráltak, közülük 7 külföldi volt. A fertőzöttek 90 százaléka férfi, a többi nő. Az esetek 80 százaléka a 20-39 évesek csoportjába tartozott. A megelőző évekhez képest emelkedett a 20-29 éves életkorban diagnosztizált fertőzések aránya. A legfiatalabb HIV-fertőzött 22 éves volt, ám sem a gyermekek, sem az újszülöttek között nem diagnosztizáltak HIV-fertőzést. A felderített HIV- pozitív esetek 90 százaléka szexuális úton szerezte a fertőzést, döntő többségük a homo/biszexuálisok rizikócsoportjába tartozott. Az év során két intravénás kábítószer-használó HIV pozitív személyt derítettek fel, mindketten magyar állampolgárok. Az AIDS magyarországi megjelenését követően, várhatóan ebben az évben lesz a legalacsonyabb az AIDS halálozások száma, az év első kilenc hónapjában 1 ember vesztette életét a betegség következtében. A halálozások számának csökkenése egyértelműen bizonyítja, hogy a krónikus HIV-fertőzés hazánkban is hatékonyan kezelhető. A nemzetközi szakmai szervezetek becslése szerint (WHO/UNAIDS) Magyarországon az életben lévő HIV-fertőzöttek száma (2800) kb. négyszerese a jelenleg felderített, szükség esetén gyógyszeres kezelésben is részesíthető HIV-pozitívak számának. A fertőzöttek jelentős hányada nem tudja hogy fertőzött. A rejtett fertőzések felderítésének leghatékonyabb módja a HIV- szűrővizsgálat.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2007 végén 33 millió HIV-fertőzött, illetve AIDS beteg élt a Földön, az új HIV-fertőzöttek száma a 2001. évi 3 millióról 2,7 millióra csökkent. Az AIDS okozta halálozások száma 2007-ben két millió volt, ezzel együtt a világjárvány során 36 millió ember halt meg AIDS következtében. A járvány a Szaharától délre fekvő afrikai országokat sújtja leginkább, a HIV- fertőzések 67 százaléka, az AIDS halálesetek 72 százaléka ebben a régióban fordult elő. Az új HIV-fertőzöttek közül kb 370 ezren 14 éven aluli gyermekek voltak. Összességében nő az élő HIV-pozitív személyek és AIDS betegek száma, ami egyrészt az újonnan felderített esetek számának, másrészt a mind szélesebb körben elérhető antivirális kezelés hatásának tulajdonítható. Európa Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) által 2008. november 25-én közzétett adatok szerint, 48892 újonnan diagnosztizált HIV fertőzöttet jelentettek a WHO Európai Régiójából 2007-ben (49 ország jelentett az 53-ból). A régióban átlagosan 76 újonnan felderített HIV fertőzöttet diagnosztizáltak 1 millió lakosra számítva. A HIV incidenciája Kelet-Európában volt a legmagasabb (165 eset/1 millió lakos), Nyugat Európában 77, Közép-Európában 10 újonnan diagnosztizált eset jutott 1 millió lakosra. (Magyarország: 11.8 eset/1 millió lakos/2007-ben.) Négy országban 1 millió lakosra vonatkoztatva, több mint 200 esetet diagnosztizáltak ebben az évben (Észtország: 472 eset/1 millió lakos, Ukrajna: 285 eset/1 millió lakos, Portugália: 217 eset/1 millió lakos, Moldova: 204 eset / 1 millió lakos). Az átlagnál magasabb a felderített HIV pozitív személyek gyakorisága Litvániában, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Nagy-Britanniában, Belorussziában és Svájcban. A 2007-ben jelentett HIV esetek egyharmadát a 15-29 évesek között diagnosztizálták. A bejelentett új HIV-fertőzöttek egyharmada nő volt. A fertőzöttek közel fele heteroszexuális, egyötöde homoszexuális kontaktus révén fertőződött. Az esetek egyharmadában intravénás kábítószer-használat volt a feltételezett fertőződési mód. Jelenleg a HIV terjedését Nyugat- és Közép-Európában a szexuális, Kelet-Európában döntően az intravénás kábítószer-használattal összefüggő kockázatos magatartás befolyásolja.

AIDS világnap HIV fertőzés
Kapcsolódó cikkek