Cégvilág

Dupláz a Sanyo Hungary Kft.

Beruházás. A dorogi Sanyo Hungary Kft. 2010-re megkétszerezi a napelemgyártásban használt panelek előállítását. A beruházás folyik, ennek során új berendezések érkeznek az üzembe – jelentette be Peter Simon, a japán társaság közép-kelet-európai értékesítési vezetője, aki a ráfordítás nagyságát egyelőre nem hozta nyilvánosságra. Az előállítás helyigénye miatt az elem-, illetve akkumulátorgyártó berendezések egy része Marcaliba, a volt Mustang farmergyár üzemcsarnokába került, ahol az év eleje óta a Videoton egyik leányvállalata 200-210 fővel alvállalkozóként dolgozik a Sanyónak. A farmergyár és annak területe ma a Videoton ingatlancégéé, a gyártást pedig szintén egy 100 százalékos Videoton-leány végzi.
A Sanyo Kft. ugyanakkor egy másik termékcsoportjára, a napelemmel is tölthető akkumulátorokra és kiegészítőikre összpontosított minapi tájékoztatóján. Az elektronikus eszközökhöz szükséges, minden méretben gyártott akkumulátorai már feltöltött, tehát azonnal használható állapotban kaphatók, vagyis ötvözik az alkálielemek és az akkumulátorok tulajdonságait. „Élettartamuk azonban két okból is a sokszorosa a piacon lévő, rivális akkumulátorokénak” – hangsúlyozta Peter Simon. „Sokkal többször újratölthetők, és az önkisülésük is csekély egy újszerű technikai megoldás révén.” Így, bár egy ilyen akkumulátor nagyjából annyiba kerül, mint a más típusúak, azoknál fajlagosan – például egyórányi használatra vetítve – sokkal olcsóbb.) Már Magyarországon is kaphatók USB-csatlakozású töltőikkel, de tölthetők a saját fejlesztésű, B5-ös füzetnyi kis napelemmel is, ám ezekre még egy-másfél évet várniuk kell azoknak a vevőknek, akik 220-230 voltos feszültséget használnak, tehát a hazaiaknak is. VG

Előkészületben a japán megakonszern

Az év végére lezárulhatnak a Panasonic és majdani leányvállalata, a Sanyo fúziós tárgyalásai. Korábbi hírek szerint a Panasonic megtartja a Sanyo márkanevet és a cég termékstruktúráját, így a közel százezer munkahelyet is.

A fúzióval Japán legnagyobb elektronikai konszernje jön létre, megelőzve a Hitachi csoportot.

A márciusi egyesüléssel a két társaság együttes forgalma eléri a 11 200 milliárd jent, azaz mintegy 89,6 milliárd eurót.


A fúzióval Japán legnagyobb elektronikai konszernje jön létre, megelőzve a Hitachi csoportot.

A márciusi egyesüléssel a két társaság együttes forgalma eléri a 11 200 milliárd jent, azaz mintegy 89,6 milliárd eurót.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek