Cégvilág

Készülőben a világ legnagyobb robotja - Fotó

A Carnegie Mellon University és a Caterpillar mérnökei összefognak a világ legnagyobb robotjának megépítéséért. A két csapat egy már használatban lévő óriás munkagépet automatizál.

A Caterpillar által gyártott 700 tonnás munkagépek 240 tonnányi terhet képesek felhozni a bányákból – írja a Discovery News. Ezeket a gépeket huszonnégyhengeres, 3 550 lóerős motor hajtja akár 21 kilométer/órás sebességgel. A Carnegie Mellon University kutatócsoportja és a cég mérnökei most arra készülnek, hogy a fémóriást önjáróvá tegyék.

"Az önjáró járművek iparága még igencsak gyerekcipőben jár" – jelentette ki Tony Stentz egyetemi oktató, a projekt egyik résztvevője. Stentz szerint a technológia néhány éven belül nem csak a bányászat, de a személygépjárművek területén is elterjed a robotika.

Ha elkészül, a Caterpillar robotja lesz a legnagyobb, bár nem az első. A japán Komatsu már korábban automatizálta a chilei Gaby bányában használt munkagépeit. A brit-ausztrál Rio Tinto vállalat már bejelentette, hogy teljesen automatizálja ausztrál bányáiban folyó kitermelését, ehhez a Komatsu fejlesztéseit is felhasználja.

A Caterpillar óriás munkagépet megnézheti itt

bánya Caterpillar automata robot munkagép
Kapcsolódó cikkek