Cégvilág

Lelassult a hazai M&A-piac

Jövőre az ideinél kevesebb felvásárlási, illetve összeolvadási (M&A) tranzakcióra számítunk Magyarországon is – mondta lapunknak Siklósi Zoltán, az Invescom Corporate Finance Kft. ügyvezető igazgatója. A Global M&A nevű nemzetközi tanácsadó hálózat magyar képviselőjének vezetője szerint a válság miatt a jövőben a kivárás lesz jellemző mind a vevői, mind az eladói oldalon. Különösen kevés ügylet születhet majd ingatlanfinanszírozási, valamint a pénzügyi közvetítő cégek körében. Ennek elsődleges oka a szűkülő és a dráguló refinanszírozás. A fogyasztásfüggő iparágakban is a befektetők kivárása lehet meghatározó.

Megnőtt ugyanakkor az érdeklődés a japán, az indiai és a francia befektetők részéről, többek között a gépgyártás, az autóalkatrész-kereskedelem, az IT és az építőipar területén – mutatott rá a szakértő.

A cégek a tőkeszerkezetük megerősítése érdekében jövőre várhatóan portfóliótisztításba kezdenek, és a fő tevékenységükre koncentrálnak. A tőkehelyzet javításának másik megoldása a forrásbevonás. „A 2009-ben eladósorba jutó társaságok főként a problémákkal küzdők közül kerülnek ki” – mondja Siklósi Zoltán. A vételi oldalon a befektetők pedig a jövőbeli pénztermelő képességgel szemben előnyben részesítik a jelentős vagyonelemekkel rendelkező cégeket.

A sikeresen működő vállalatokat az alacsony árazás miatt egyelőre nem dobják piacra a tulajdonosaik. Jövőre ugyanis a társaságok értékelésében is visszafogottabb lesz a piac – hívja fel a figyelmet az Invescom vezetője. Bár a válság hatásai lassabban gyűrűznek be az M&A területére, s nem is lesz olyan nagy arányú az áresés, mint a tőzsdéken, ám a várakozások szerint a cégekért kevesebbet adnak majd a vevők, mint korábban. Számíthatunk a konszolidációs folyamatok beindulására is, ez bármely iparágat érintheti. A meggyengült vállalkozások vonzó felvásárlási célponttá válhatnak a tőkeerősek számára.

A válság hatása miatt várhatóan kevesebb lesz a nagy tőkeáttétellel megvalósított ügyletek száma, ahogy már 2008 első kilenc hónapjában is lanyhulást tapasztalt az Invescom. Az idén összesen 173 olyan közép- és nagyvállalati tranzakciót zajlott le, amelyben vevőként, eladóként vagy más módon magyar cég is érintett volt. Ebből 155 ügylet hazai társaság felvásárlása volt. Több mint száz esetben pedig hazai cég állt a vevői oldalon.

A magyar társaságokat főleg németek, britek és hollandok vásárolták, míg a hazai vállalkozók kedvelt bevásárlási célterületét Lengyelország, Ukrajna, Románia és Montenegró jelentette. A hazai tranzakciók értéke az idén az Invescom becslése szerint eddig mintegy 1200 milliárd forintot tett ki, ez kevesebb, mint 2007 ugyanezen időszakában volt. A visszaesés oka a finanszírozási nehézségek mellett a magyar gazdaság teljesítményének gyengülése. Ez évben eddig a legtöbb (24) felvásárlás a pénzügyi szektorban zajlott le, a tranzakciók száma szerint a második helyet az IT és a távközlés, a harmadikat a média, a negyediket az olajipar, az ötödiket pedig a gyógyszer- és vegyipar foglalja el. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaságok 19 vállalatot vettek meg, ezen belül a Mol Nyrt. vásárolta fel a legtöbb céget.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek