Cégvilág

"Nagyon óvatosak vagyunk"- Lassítottak a plázaépítők

Nem voltak szuperlátványos standok Cannes-ban a múlt héten tartott MAPIC-on, a kiskereskedelmi ingatlanok legnagyobb európai fórumán, ám az ott lévő cégek sok érdeklődőre számíthattak.

Zajlottak persze tárgyalások is, de az általános kép inkább azt mutatta, mivel a fejlesztők többsége rálépett a fékre, az érdeklődésekből jóval kevesebb üzlet született, mint normál körülmények között. A Plaza Centers az utolsó napon jelentette be, hogy 32 beruházásából 26-ot felfüggeszt, amíg nem szerez külső finanszírozási forrást.

A 32 projektből hét Romániában, hat-hat Lengyelországban és Indiában, négy Csehországban, három-három Magyarországon és Szerbiában, egy-egy Bulgáriában, Lettországban és Görögországban van.

Ran Shtarkman elnök-vezérigazgató kijelentette: "Rajta tartjuk a szemünket a fejleményeken, és nagyon óvatosak vagyunk, megvárjuk, amíg normalizálódik a helyzet. Arról semmi esetre nincs szó, hogy kényszereladáson kellene gondolkodnunk."

A háttérben persze ott van az egyre mélyülő válság, amely igazán csak jövőre és 2010-ben érezteti hatását. "Akinek sikerült a válság előtt elkezdenie a projektjét, és megoldott a finanszírozása, az feltehetően be is fejezi" – sommázta a helyzetet Tatár Tibor, a budapesti Corvin Atrium és Etele Center, valamint a nagybányai Gold Plaza központokkal piacon lévő Futureal csoport igazgatója.

Szerinte a nagy kereskedelmi láncok most két kézzel kapnak a stabil projektek után, s az is jellemző, hogy még alaposabban megnézik, melyik fejlesztővel kötnek üzletet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Etele Center Románia Csehország Bulgária Lengyelország Corvin Atrium Gold Plaza
Kapcsolódó cikkek