Cégvilág

Válság: kétszer meggondoljuk, hogy járjunk-e nyelviskolába

Jelentős hallgatói létszámcsökkenéssel nem, de némi piaci átrendeződéssel számolnak a hazai nyelviskolák a gazdasági válság kapcsán – vélekednek a lapunk által megkeresett ágazati szakértők.

Ilyen változás lehet, hogy eltűnnek majd a "céltalanul" tanuló diákok, akiknek helyét a karrierjüket és a munkájukat féltő hallgatók vehetik át. Mivel a nyelvoktatásban már több éve hatalmas a verseny, ezért jelentős áremelésre jövőre biztosan nem kell számítani, a tarifák várhatóan az inflációs szint alatt emelkedhetnek.

A válság szele azonban megérintette a nyelviskolákat, ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy megcsappant a magánszemélyek érdeklődése – mondta lapunknak Hoór Krisztina, a Berlitz Nyelviskola magyarországi igazgatója. Szerinte a gazdasági visszaesés ebben az ágazatban úgy érzékelhető, hogy a multik leányvállalatai sokkal óvatosabbak.

Vannak ugyan új megrendelések, de sokkal körültekintőbben kérik a nagy, nemzetközi nyelviskolák – mint például a Berlitz – oktatási csomagját. Az iskola magyarországi vezetőjének becslése szerint náluk a jövő év második negyedében gyűrűzhet be igazán a megrendelések csökkenése, drámai visszaesésre azonban nem számít.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

diák Berlitz nyelviskola válság
Kapcsolódó cikkek