Cégvilág

Válságterv a Dunaferrnél

Költségcsökkentés, beruházás átütemezés, megkurtított, illetve későbbre halasztott szociális és egyéb juttatások, de - előtérben a munkahelyek megmentése.

A globális pénzpiaci valamint az acélipari válság hatásainak csökkentése, a társaságcsoport működőképességének megtartása érdekében az ISD Dunaferr Zrt. intézkedési tervet dolgozott ki, amelyet lépésről lépésre valósít meg, áll közleményében.

A termelést, a működést közvetlenül érintő költségcsökkentés, valamint a beruházások prioritás szerinti átütemezése mellett szükség volt a munkavállalókat érintő egyes – a Munka Törvénykönyvében szabályozott kötelező kifizetések feletti kedvezőbb – szociális juttatások féléves korlátozására, illetve más juttatások kifizetésének elhalasztására, átütemezésére. A nehéz tárgyalássorozat eredményeként szükségszerű, az érdekképviseletek és a munkáltató képviselői között kompromisszumos megoldás született. A szociális részhez köthető megszorító intézkedéseknél azért kellett egyeztetni az érdekképviseletekkel, mert a csoportnál a Munka Törvénykönyvében szabályozottnál jóval kedvezőbb – Kollektív Szerződésben rögzített– juttatási rendszer van érvényben.

Az ISD Dunaferr Zrt. és tagvállalatainál ebben a kialakult nehéz helyzetben is elsődleges szempont a munkahelyek megőrzése, hangsúlyozza a közlemény. A tárgyaló felek megállapodtak, hogy a Kollektív Szerződésben a készenlétre, illetve a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatásra díjazására vonatkozó szabályozást 2008. december 1. és 2009. május 31. között szüneteltetik, és ebben az időszakban a Munka Törvénykönyve megfelelő hatályos szabályozását alkalmazzák. Ugyanakkor a műszakpótléknál továbbra is - egyedileg szabályoznak ugyan, de – a Munka Törvénykönyvénél 30 százalékkal magasabb összeget fizet a cég. Szintén a fenti időpontig egyedileg szabályozza a cég munkavállalók átirányítására és helyettesítésére vonatkozó díjazást.



 A pluszteljesítményeket adott esetben plusz juttatásokkal ismeri el a munkáltató. A kollektív szerződés jelen módosítása rendelkezik többek között a lakáskölcsön, az étkezési utalvány, a melegétkezés, az OMB, a törzsgárda biztosítási az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztári munkáltatói támogatás, a törzsgárda jutalomhoz kapcsolódó juttatási rendszer szabályozásáról is. Valerij Naumenko vezérigazgató értékelve a nehéz tárgyalássorozat eredményét, elmondta: „A munkáltatónak, az érdekvédelmi szervezetek képviselőinek, valamint valamennyi dolgozónak nehéz helyzetben kell helytállniuk akkor, amikor a tét jelen pillanatban a működőképesség fenntartása, a munkahelyek megtartása. Hosszú és nehéz tárgyalásokon vagyunk túl, ahol mindkét fél számára a cél mindvégig azonos volt: túlélni a válsághelyzetet."

Béremelés azért lesz

A jövő évi alapbérfejlesztésre csak 2009. július 1-jei hatállyal kerül sor. A bérfejlesztés mértékét a költségvetési törvényben elfogadott, előre jelzett + 1,05%-os mértékű emelésében határozza meg. Az arra jogosult munkavállalók decemberben karácsonyi bérként ismert 14. havi illetményükből 140 ezer forintot kapnak meg december 10-ig. Azoknak a munkavállalóknak, akiknek a személyi alapbére 140 ezer forintnál alacsonyabb, a személyi alapbérüknek megfelelő karácsonyi bért fizet a munkáltató. A fennmaradó karácsonyi bér különbözetet a munkáltató 2009. október 31-ig fizeti ki.

Valerij Naumenko -->

Naumenko ISD Dunaferr Zrt.
Kapcsolódó cikkek