Cégvilág

"Ha baj van, nem elvenni, hanem adni kell" - kaposvári válasz a válságra

A kaposvári vállalkozások több mint felének jövőre nem kell iparűzési adót fizetniük, továbbá nem emelik a helyi adókat - jelentette be Szita Károly polgármester hétfőn a megyei iparkamara elnökével közös sajtótájékoztatón a városházán azt követően, hogy tárgyalt az önkormányzat kezdeményezésére néhány hónapja megalakult Gazdaságfejlesztési Tanács vállalkozó tagjaival.

Szita Károly ismételten leszögezte: "ha baj van, nem elvenni, hanem adni kell". Az önkormányzat a tanács tagjainak egyetértésével ennek jegyében határozott arról, hogy a 2,5 millió forint alatti adóalappal rendelkező vállalkozásoknak, azaz a csaknem nyolcezer vállalkozó több mint felének jövőre nem kell iparűzési adót fizetnie - mondta a polgármester, hozzátéve: "ezzel 60 millió forintot meghaladó összeget hagy a válság miatt leginkább kiszolgáltatott kaposvári vállalkozók zsebében".

A polgármester kifejtette: a kormány 2009-ben mindössze annyi központi támogatást ad az önkormányzatoknak, mint 2004-ben. Ez országosan 150 milliárd forint, Kaposvár esetében több mint 700 millió forint elvonást jelent az idei évhez képest.

Ilyen feltételek mellett komoly kihívás megalkotni a helyi adórendeletet, kivetni a jövőre esedékes adóterheket - mondta Szita Károly, hangsúlyozva: még akkor is, ha ezek mértéke Kaposváron jelenleg jóval alatta van a kivethető mértékének, azaz 23 százalék a kommunális-, 30 százalék az építmény-, s 61 százalék a telekadó esetében. (Az iparűzési adó a kivethető mérték maximuma, azaz két százalék.)

Szita Károly szerint a kormány tudna a legtöbbet segíteni azzal, hogy csökkenti a központi adó- és járulékterheket. Ezt egyébként a közgyűlés legutóbbi ülésén hozott döntés értelmében - élve felterjesztési jogukkal - kérték is a kormánytól - emlékeztetett, megjegyezve: ezt a közgyűlés szocialista képviselői nem szavazták meg.

vállalat támogatás adóalap szita károly iparűzési adó önkormányzat kormány adó Kaposvár milliárd elvonás
Kapcsolódó cikkek