Cégvilág

Hogyan igényeljünk többletforrást EU-támogatáshoz?

A vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési támogatást elnyert vállalkozások számára több szempontból is kedvező lehet, ha bankgarancia helyett garanciaszervezet kezességvállalásával teljesítik pályázati biztosítéki kötelezettségeiket.

A vállalkozásoknak a pályázati kezességvállaláshoz nem szükséges fedezetet állítaniuk, így a biztosítékként lekötött ingatlan, készpénz vagy hitelkeret felszabadítható és további forrás bevonására használható fel.

"A pénzügyi válság kedvezőtlen hatásait felismerve októbertől egyre több vállalkozás igényel tőlünk pályázati kezességet, hogy ingatlan jelzálog vagy bankgarancia formájában adott pályázati biztosítékát kiváltsa az NFÜ-nél.

Míg korábban a bankok egyfajta versenytársként tekintettek a garanciaszervezetekre, ma már ők javasolják ügyfeleiknek, hogy vegyék igénybe szolgáltatásainkat, hiszen ezzel csökkenthetik, megoszthatják kockázataikat és a KKV-k finanszírozási helyzete is javítható." – értékelte a megváltozott helyzetet Zoltán Csaba a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Mint ismeretes a vissza nem térítendő EU-s támogatások lehívásához a vállalkozásoknak 10 millió Ft feletti támogatás esetében pályázati biztosítékot kell adniuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint kedvezményezett javára.

Amennyiben a támogatást elnyert vállalkozás nem teljesíti a támogatási szerződésben vállalt feltételeket az NFÜ visszakövetelheti a támogatást a pályázati biztosíték igénybevételével. 50 millió Ft feletti támogatás esetén három évre – az úgynevezett fenntartási időszakra - az elnyert támogatás 50%-ának megfelelő értékű pályázati biztosítékot kell állítaniuk a KKV-knek.
 
Az NFÜ pályázati biztosítékként ingatlan jelzálogjogot, bankgaranciát vagy garanciaszervezet, illetve biztosító társaság kezességvállalását fogadja el. A garanciaszervezet kezességvállalása a bankgaranciával azonos költségszinten, ugyanakkor fedezet nélkül vehető igénybe, míg az ingatlan jelzálogjog a legolcsóbb megoldás, de csökkenti a vállalkozás hitelfelvételi lehetőségeit.

 A pénzintézetek sok esetben a hitelkeret terhére vállalnak garanciát, ami csökkenti a vállalkozások forgóeszköz-finanszírozási vagy fejlesztési célú hitelforrásait. Azoknak a vállalkozásoknak, akik további banki forrás bevonását tervezik, célszerűbb garanciaszervezet kezességvállalásával teljesíteniük pályázati biztosítéki kötelezettségeiket.
 
Amennyiben egy támogatást elnyert vállalkozás ingatlan jelzáloggal vagy bankgaranciával teljesítette biztosítéki kötelezettségét, lehetőség van annak utólagos lecserélésére, kiváltására garanciaszervezet kezességvállalásával.

A biztosítékcserét a vállalkozások a GVOP-s és GOP-os pályázatok lebonyolításával megbízott közreműködő szervezetnél, a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt-nél kezdeményezhetik, aki az új biztosíték benyújtását követően a jelzálogjogot törölteti vagy a korábbi bankgaranciát visszaküldi a támogatást elnyert vállalkozás részére. Ily módon további forrásbevonáshoz szükséges fedezetek szabadíthatóak fel.

VGOP Start Tőkegarancia Zrt. MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt GOP EU Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kapcsolódó cikkek