Cégvilág

Jövőre Budapest veszítheti el a legtöbb turistát

Az ideihez hasonló hozzávetőleg ezer milliárd forint idegenforgalomból származó bevételt és változatlan vendégforgalmat vár a Magyar Turizmus (MT) Zrt. – tájékoztatott Róna Iván, a marketingszervezet vezérigazgatója a 2009–es marketingstratégiát ismertető sajtótájékoztatón. Az MT Zrt. prognózisa szerint az idei bázisévhez képest 2010-ben azonban már a vendégek számának 3-4 százalékos az általuk eltöltött vendégéjszakák számának 1-2 százalékos növekedése várható. Róna Iván szerint a gazdasági válság miatt elsősorban a belföldi vendégekre és a környező országokra összpontosítanak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az év első tíz hónapjában a lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma 35,2 százalékkal 380 ezerre, a román vendégéjszakák száma pedig 24,8 százalékkal 340 ezerre emelkedett 2007 ugyanazon időszakához képest. A szomszédos országok mellett, vannak olyan szegmensek, amelyek a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére is rugalmasan reagálnak, például a rokon és barátlátogató turisták, a visszatérő vendégek, a speciális érdeklődésű, valamint az egyéni utazók. A legnagyobb visszesés a kongresszusi–és üzleti turizmusban várható – tette hozzá Róna Iván. A 2009-es tervet az ország átfogó marketingkommunikációját végző MT Zrt. jövőre a 2008–hez hasonlóan 5 milliárd forintból valósíthatja meg.

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a gazdasági válságban a legnagyobb vendégforgalom csökkenés Budapest könyvelheti el, hiszen a vendégforgalom 70 százalékát külföldi vendégek adják. Fekete László, a Budapesti Turisztikai Hivatal Kht. ügyvezető igazgatójának legoptimistább becslése szerint is mintegy 10 százalékos forgalomcsökkenés várható.

A helyzetet rontja, hogy éppen a holt szezon fellendítése érdekében indított Budapest Winter Invitation kampány alatt lassan egy hete folyik a sztrájk a ferihegyi repülőtéren: a becslések szerint a szolgáltatók ezer vendég meg nem érkezésével 200 millió forint bevételtől eshetnek el. Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára a Világgazdaságnak kifejtette, több olyan vendégtől esik el a főváros, akik terveztek utazást, ám a kaotikus helyzet miatt Budapest helyett Prágát, Bécset, vagy más alternatív lehetőséget választották. Budapesten augusztus óta folyamatosan csökken a szállodák vendégforgalma, s mivel az országban befolyó turisztikai bevételek kétharmada a fővárosban realizálódik, az egész ágazatot érzékenyen érinti a csökkenés.

Hülvely István, mint a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke, egyben a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója a szövetség nevében felhívja a figyelmet arra, hogy a Ferihegyen kialakult helyzet a jelenlegi gazdasági válságban rengeteg olyan veszélyt hord magában, amely az idegenforgalom destabilizációjához és számos, az ágazathoz kapcsolódó, munkahely elvesztéséhez vezethet. Ezért a VIMOSZ arra kéri a kormány képviselőit, hatóságokat, Ferihegy vezetőségét és dolgozóit, hogy mielőbb normalizálják a Ferihegyen kialakult helyzetet.

A ferihegyi sztrájkkal egyidőben a Ryanair, ír fapados légitársaság bejelentette, hogy megszűnteti a Budapestet két németországi várossal összekötő járatait. A lépést a megemelkedett repülőtéri árakkal magyarázta a társaság. A Ryanair szerint Budapest évi 70 ezer látogatót és velük együtt mintegy 7 millió eurót veszít a járatok törlése miatt.

Többszáz milliárd fesztiválokra

Összesen 682 millió forint pályázati támogatást nyert 63 jövőre megvalósuló turisztikai szempontból jelentős rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és az Önkormányzati Minsztérium (ÖM) közös pályázatán. Kizárólag olyan rendezvények kaphattak támogatást, amelyek kulturális és turisztikai értéket képviselnek, költségvetésük eléri az 50 millió forintot és a közönség létszáma eléri a 10 ezer főt. A támogatás azért is fontos, mert az MT Zrt. országmarketingjében jövőre a kulturális turisztikai kínálatot helyezi előtérbe.

vendégéjszakák turizmus vendégek Róna Iván fesztiválok budapest winter invitation
Kapcsolódó cikkek