Cégvilág

Nem csökkent a gyógyszerköltés: havonta 12 ezer forint pirulákra

A tavalyi év egyik, szakmai körökben nagy vihart kavart intézkedése a kormány generikus programja volt, amely a lakosság egészségügyi terheinek csökkentését, a gazdaságosabb gyógyszerfelírást irányozta elő.

A reformok után egy évvel egy friss piackutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a célok nem, vagy csak részben valósultak meg.

A Szinapszis Kft. felmérése rámutatott: az összesített egészségügyi kiadások némileg valóban csökkentek, a terhek mérséklődése nem a gazdaságos gyógyszerfelírásának köszönhető, vényköteles orvosságokra ugyanis még mindig sokat költ a lakosság.

Az októberben készített kutatás eredményei alapján a korábbi évekhez hasonlóan a háztartások továbbra is vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket vásárolnak rendszeresen legnagyobb arányban.

Orvos által rendelt szerekre a megkérdezettek 82, míg vény nélkül kapható készítményekre 68 százalékuk költ havonta kisebb-nagyobb összeget. A vitaminokat, táplálékkiegészítőket vásárolók aránya 57 százalék, míg egyéb gyógyhatású készítményekre 46 százalékuk áldoz a családi kasszából.

Az egészségügyi költésekből legnagyobb arányt képviselő receptköteles gyógyszerek felírása minimálisan tér el a korábbi évektől, hiszen 2006-ban a háztartások 85, egy éve pedig 84 százalékának voltak ilyen jellegű kiadásai. A további gyógyszer és nem gyógyszer típusú kiadások közül legnagyobb mértékben, mintegy 10 százalékkal, az egyéb gyógyhatású készítmények kiadásai mérséklődtek, míg a vény nélkül kapható gyógyszerek esetén 8, vitaminok, táplálékkiegészítők esetében pedig 7 százalékos csökkenés figyelhető meg a tavalyi év adataihoz képest.

A magyar háztartások összesített egészségügyi kiadásainak összege 2008-ban havonta átlagosan 12 ezer forint körül alakult, de a folyamatosan gyógyszert szedő, krónikus betegek körében ez a szám magasabb, havonta átlagosan 14 ezer forint.

Kiderült, hogy az egészségügyi kiadások csökkenése alapvetőn annak köszönhető, hogy – a vényköteles gyógyszerek kivételével – minden kiadási tételre átlagos összeg alapján kevesebbet költöttünk.

Egyedül a legnagyobb (és talán legfontosabb) kiadási tétel, a receptre kapható gyógyszerekre fordított átlagos összegek nőttek: míg 2007-ben átlagosan 1200 forintos költségnövekedést könyvelhettünk el, addig 2008-ban 1600 forintra rúgott ez az összeg (ez közel 30 százalékos növekedés az előző évhez képest). Egyéb kategóriákban párszáz forinttal csökkentek a kiadások, legnagyobb mértékben a paraszolvencia összegében, átlagosan 660 forinttal.

A vényköteles készítmények és az egyéb egészségügyi kiadási tételek egyidejű, de ellentétes irányú változása a fogyasztói kosár átrendeződését eredményezte.

Szinapszis gyógyszer vitamin vényköteles gyógytea
Kapcsolódó cikkek