Cégvilág

Rekord nagyságú büntetést kaptak a kartellező acélgyártók

Tizenegy vállalatot, köztük az AcelorMittal három leányvállalatát büntetett meg a francia versenyjogi hatóság 575 millió euróra, miután kiderült, hogy az általuk kialakított árkartell több százmillió eurós veszteséget okozott a francia államnak.

A tizenegy céget, köztük az AcelorMittal három leányát összesen 575 millió euróra, azaz mintegy 153 milliárd forintra büntette a francia versenyjogi hatóság – tudósít a Times Online. A kartellel kapcsolatban most nyilvánosságra hozott 151 oldalas jelentés szerint az acélipari vállalatok tevékenysége több százmillió eurós veszteséget okozott a francia államnak.

A kartell résztvevői megállapodtak az árakban, elosztották egymás között a megbízásokat és kiszorították a kívülről érkező jelentkezőket. Az AcelorMittalhoz tartozó PUM Service Acier-t 288 millió euró (77 milliárd forint) megfizetésére kötelezték – ez a legnagyobb egyedi büntetési tétel, amelyet a francia hatóság valaha is kiszabott.

Az óriásvállalat másik két leánya, az ArcelorProfil és az AMD Sud Ouest kisebb bírságokat kapott. A kartellben részt vette még a Klockner & Co-hoz tartozó KDI, valamint a Descours & Cabaud is. Előbbire 169, utóbbira 82.5 millió eurós bírságot szabtak ki.

AcelorMittal hatóság bírság kartell acélipar versenyjog
Kapcsolódó cikkek