Cégvilág

Túlélési stratégia vállalkozásoknak: saját erőből is megoldható

A recesszió túlélésének receptje vállalkozásoknak: nyereségesség növelés, likviditási helyzet javítása, tőkeszerkezet átalakítás. A feladat végrehajtható, ráadásul java részt saját erőforrások felhasználásával.

A válság olyan külső piaci környezetet teremtett, amelyben a cégek rákényszerülnek arra, hogy saját transzparens és gazdaságos működésüknek nagyobb figyelmet szenteljenek. A működés átvizsgálását ráadásul a cégek többnyire saját, már rendelkezésre álló, belső és külső erőforrásaik felhasználásával meg tudják oldani: a pénzügyi vezető, a könyvvizsgáló, a könyvelő, a jogi képviselő és a banki kapcsolattartó segítségével.
 
"A válság új mércével méri a vállalkozásokat, a két kulcsfontosságú mutató a folyamatos likviditás és a nyereségesség lesz." – hangsúlyozza Gerendy Zoltán, a BDO Forte Könyvvizsgáló, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. Ügyvezető partnere.
 
 "A nyereségességhez mindenekelőtt vállalkozás működésének transzparenssé tételére van szükség." – véli Gerendy és hozzáteszi: "Ez ugyan rövidtávon akár extra költségeket is jelenthet az elmaradt bevallások, járulékok pótlólagos befizetése, vagy a könyvelési tételek átvizsgálása és emiatt az adóalap megnövelése révén, ám hosszú távon mindenképpen kifizetődő."

A hosszú távú likviditás fenntartásához aktív cash-flow menedzsmentre van szükség, ami az ügyfelek minősítésével kezdődik. Meg kell vizsgálni, hogy melyik vevőnek milyen a fizetőképessége, vagyis a fizetési gyakorlatáról kell információt szerezni az esetleges korábbi tapasztalatok és külső források (pl. hitelminősítők) felhasználásával.

A magyar cégek bátrabban nézhetnének szembe a válság okozta recesszióval, ha mindeddig több saját tőkét tudtak volna felhalmozni, s nem csak a szükséges minimális tőkével rendelkeznének gyakran magas eladósodottság mellett. Ez erősítené a banki hitelfelvétel lehetőségét, melynek viszont jelenlegi kamatfelára ijesztően magas. 

A tőkeszerkezeten külső tőke bevonásával is lehet javítani, ám ez a megoldás rendszerint közvetett módon (nem a társaság szintjén) még drágább, mint a hiszen éppen a forrásbevonás logikáján alapulva a jelenlegi 11 százalékos alapkamatra rakódik rá a tőkebefektetéssel járó kockázat, ami a végén, akár 25-30 százalékos megtérülési elvárást is jelenthet a befektetők részéről.

Gerendy úgy véli, hogy az egyes ágazatokban meginduló koncentráció is jó alapot teremthet a tőkeszerkezet javításához, különösen azoknál a vállalkozásoknál, amelyek nyereségességéhez a méretgazdaságosság elérésén keresztül vezet az út.

likviditás BDO Forte cash-flow fizetőképesség hitel
Kapcsolódó cikkek