Cégvilág

Az elektronikai ipar adja idén az év menedzsereit

Kihirdették az év menedzsere és fiatal menedzsere, valamint az év főnöke pályázatok díjazottait. Ezúttal az előbbi kettőben a technológiai ipar képviselői arattak.

Ábrahám László(54) a National Instruments(NI) Kft. ügyvezetője lett a Menedzserek Országos Szövetsége által 14. alkalommal meghirdetett „Az év menedzsere 2008”c. pályázat győztese. A műszaki diplomákkal rendelkező szakember karrierje korábbi szakaszaiban közel 15 évig dolgozott a Videoton székesfehérvári gyárában. Többek között az ő nevéhez is fűződik a CD-gyártás hazai meghonosítása, továbbá az írható optikai diszk kifejlesztése. 2001-től már az NI Hungary Kft. ügyvezetője. A ma már több mint 1000 főt foglalkoztató társaság gyártja a vállalatcsoport termelésének közel 90%-át.

Árahám Lászlóra az egyedi vezetési stílus jellemző. Rugalmas személyiség, érzékeny a változásokra, fogékony az új lehetőségekre. Menedzseri munkájában a kockázatvállalási hajlandóság, az innovativitás és a kommunikáció meghatározó szerepet játszik. A zsűri kiemelte Ábrahám László szociális érzékenységét, környezettudatosságát. Az ő kezdeményezésére vesz részt az NI Hungary Kft. a ROMASTER Programban, ami egy oktatási és tehetséggondozó támogatási rendszer szociálisan rászoruló, ám jó képességű roma diákok számára. A program a roma integrációt az oktatás támogatásán keresztül kívánja elősegíteni.
Továbbá ő indította el a cégnél az ún. Munka és Család Audit nevű akciót, amelynek segítségével a munka és a magánélet közötti egyensúlyt igyekeznek a munkavállalók igényei szerint alakítani.

A National Instruments Corporation a csúcs¬technológiai ipar egyik meghatározó képviselője. ebrecenben 2001-ben kezdte meg a hardvergyártást az NI Hungary Kft., mely mára a város és a régió meghatározó vállalatává nőtte ki magát.

A 9. alkalommal kiírt „Az év fiatal menedzsere 2008”c. pályázat győztesének pedig a 13 tagú zsűri,(tagjai a Joint Venture Szövetség, a Magyar Bankszövetség, a Menedzser Alapítvány, a Menedzsment Fórum, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság és a Világgazdaság c. lap) képviselői Huszár Imrét(35), az Electrolux Európai Beszerzési Központjának igazgatóját választották. 

A közgazdász szakember pályafutását 1994-ben területi értékesítési vezetőként kezdte a Fundy Kft.-nél. 1995-ben került az Electrolux – Flymo Magyarország (kertészeti gépek) divízió élére, ahol az Electrolux Flymo márkanév piaci bevezetését kapta célul. 1997-től értékesítési és termékigazgatói pozíciót töltött be az Electrolux Home Comfort (klíma,- és fűtéstechnika) divíziónál, majd 1998-tól az Electrolux jászberényi porszívógyárának nemzetközi kereskedelmi igazgatója lett. Elsődleges feladata az újonnan felépült magyarországi porszívógyár kereskedelmi szervezetének és vevői kapcsolatainak kialakítása, a gyár kapacitásának folyamatos lekötése volt a termékek világszerte történő értékesítése révén.

Jelenlegi pozíciójába 2001-ben került. Feladata az Electrolux globális beszerzési központ felépítése és annak hatékony üzemeltetése, az optimális beszerzési források felkutatása, késztermékek gyártásának kihelyezése külső beszállítókhoz.

A Huszár Imre által vezetett Európai Beszerzési Központ három fővel indult. Ekkor még a legtöbb versenytárs Európában gyártotta a termékeit, míg az Electrolux az elsők között helyezte ki porszívógyártásának egy részét Távol-Keletre. Az Electrolux Csoporton belül sokan kételkedtek az új üzleti modell sikerében, de Huszár Imre vállalva a kockázatot, belevágott az üzletág kiépítésébe.

A Kínában gyártatott termékek minőségét sikerült a versenyképes beszerzési árat megtartva, az Electrolux standardoknak megfelelő szintre emelni. Ezáltal olyan árszegmenseket tudott lefedni, melyet korábban a saját gyártású termékekkel nem lehetett. Jelenleg a beszerzési tevékenység és a saját gyártás jól kiegészíti egymást.  Tavaly a szervezet elnyerte a kisháztartási készülékek globális beszerzési, valamint az ehhez kapcsolódó teljes körű szolgáltatási feladatait is.

A második alkalommal meghirdetett „A legjobb főnök 2008”internetes közönségszavazás pedig Pozvai Zsoltot(39), a Develor Zrt. vezérigazgatóját hozta ki győztesnek.Az ugyancsak közgazdász szakember már egyetemi tanulmányai dolgozott projekt managerként, tanácsadóként és trénerként is dolgozott. Első menedzseri megbízatása a Prosperity Training School vezetése volt, ezt követően került a 90-es évek meghatározó magyar reklámügynökségéhez a Hat Reklámhoz. Itt két éven keresztül operatív igazgatóként a cég átszervezéséért és háttértevékenységeiért felelt.

1999-ben a nagyobb tréningcégek között számontartott Door Training Central Europe Kft-hez hívták a cég tulajdonosai ügyvezető igazgatónak. Az 1999 és 2003 közötti időszakban dinamikus növekedésnek induló vállalat 2002-re Magyarország, míg 2003-ra Közép-Európa legnagyobb tréningcégévé nőtte ki magát. Mindeközben elindult a regionális terjeszkedés is, első lépésként Csehországban és Szlovéniában.
2003-ban alapjaiban szervezte át a céget, amely Develor Tanácsadó Zrt. néven már mint tréning, coaching és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó komplex teljesítmény-menedzsment vállalat működik tovább, mára Európa 13 országában.

Pozvai Zsolt vezetésével a cég az elmúlt 10 évben forgalmát tekintve több mint a tízszeresére nőtt itthon, nemzetközi forgalma pedig megközelítette a 10 millió Eurót, a csoportban dolgozók létszáma meghaladja a 200 főt.
Eredményeiért 2002-ben megkapta az Év fiatal menedzsere díjat.

díjazás Videoton Menedzser Alapítvány National Instruments Menedzsment Fórum Joint Venture Szövetség Magyar Bankszövetség menedzser ROMASTER
Kapcsolódó cikkek