Cégvilág

Az elhunyt legendával aratott Hollywood

Bár a mozinézők száma kissé csökkent, a magasabb jegyárak kompenzálták a kiesést, így az Egyesült Államokban és Kanadában a recesszió ellenére is csak egy százalékkal csökkent a mozik bevétele.

A Media By Numbers elemző adatai szerint 2008-ban 9,6 milliárd dollár ömlött az amerikai mozik kasszájába, az előző évi 9,68 milliárdhoz képest. Az elmúlt évben öt százalékkal csökkent a nézőszám, de a megemelt jegyárak kiegyensúlyozták a hatást – jelenti a Reuters.

A cég elnöke szerint a jó filmeknek köszönheti az Álomgyár, hogy a gazdasági válság ellenére csak kisebb veszteséget könyvelhetett el. Paul Dergarabedian szerint a 2008 végén bemutatott, minőségi filmek 2009-ben is a moziba csábítják a nézőket. Vélhetően a 3D-s filmek sikere ebben az évben is folytatódik, a mérések szerint a nézők szívesen fizetnek többet a különleges mozi-élményért.

Anyagi szempontból az év legsikeresebb filmje a Sötét Lovag volt, Heath Ledger utolsó mozija 531 millió dollárt hozott a tengerentúlon, ezzel második minden idők legsikeresebb filmjeinek listáján – az első helyet továbbra is a Titanic foglalja el. A 2008-as és második legjobbja a Robert Downey Jr. főszereplésével készült Iron Man, 318 milliós bevétellel. 2009-ben pedig olyan nagyágyúk csábítják majd az amerikai mainstream mozi rajongóit, mint a Terminator, a Star Trek és a Transformers folytatásai.

Szintén idén nyárra várható a biztos kasszasikert hozó Harry Potter sorozat új darabja, amelynek premierjét 2008 novemberéről helyezték át 2009 júliusára. Az utolsó Harry Potter film 2007-ben 292 millió dollárt hozott a tengerentúlon.

Star Trek Harry Potter Sötét Lovag Transformers Terminator Iron Man
Kapcsolódó cikkek