Cégvilág

Életmentő vakcinák a kislányoknak

Kétszáz felső tagozatos iskolás lány részesülhet a méhnyakrák elleni védőoltásban az első, e célra kiírt pályázat eredményeként - jelentették be ma délelőtt a Magyar Vöröskeresztben tartott sajtótájékoztatón. Hazánkban évente ötszázan vesztik életüket e kórban.

A Magyar Vöröskereszt, az Egészséges Településekért Alapítvány (ETA) és a GlaxoSmithKline (GSK) Kft. összefogásával kiírt pályázatra közel 200 iskola, több mint 8000 vakcina igénylésére adta be pályamunkáját. A döntés eredményeként kétszáz 10-14 éves lány részesülhet térítésmentesen a méhnyakrák elleni védőoltásban - mondta Dobrev Klára, az ETA elnöke. A nyertesek között van Tiszagyenda, Nógrádszakál, Kurityán, Lad, Biri, Mátyásdomb, Császár, Csányoszró és Kőrösszegapáti általános iskolája. Az oltóanyagot a GSK gyógyszercég adományozza az iskoláknak. A támogatás értéke 18 millió forint.

Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója kijelentette: felajánlásuk nem egyszeri alkalom, hanem - összhangban a cég társadalmi felelősségvállalási stratégiájával - folyamatosan segítik a betegségek megelőzését, az egyéni felelősségvállalásra is koncentrálnak, és évről évre meghirdetik majd ezt a pályázatot. Bejelentette azt is, hogy jövőre 300 gyermek kaphatja meg a támogatásukkal ezt az oltást. A védőoltást három szakaszban kapják meg a lányok, a nyertesek közül néhányan már a ma délelőtti rendezvényen. Ezt követően 1, illetve 6 hónap múlva esedékes a 2. és a 3. oltás, mivel a védelem csak mindhárom vakcina beadása után éri el a kívánt hatást. Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk azt is, hogy hazánkban eddig 10 ezer hölgy kapott méhnyakrák elleni oltást, s mintegy 30 önkormányzat vállalta, hogy a rászorulóknak térítésmentesen biztosítja a 90 ezer forintba kerülő védelmet.

A sajtótájékoztatón résztvevő Koiss Róbert szülész-nőgyógyász szakorvos szerint ez az első vakcina, amit a daganatok ellen fejlesztettek ki, s a 6,4 éves alkalmazása alatt bizonyította a hatásosságát. Kijelentette: a HPV vírus komoly kockázat a méhnyakrák kialakulásában, amelynél az időben történő szűrés életmentő lehet. Ennek ellenére az érintett 10-55 éves korosztály harmada él csak ennek lehetőségével, így évente 1200-1300 esetet fedeznek fel, és 400-500 hölgy veszti életét e ráktípusban.

A Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György úgy fogalmazott: szervezetük az ország minden részében jelen van, így jó logisztikai bázist jelenthetnek a szűrések és az elsődleges megelőzést jelentő védőoltások népszerűsítéséhez.

Egészséges Településekért Alapítvány méhnyakrák Magyar Vöröskereszt GlaxoSmithKline HPV
Kapcsolódó cikkek