Cégvilág

Enyhülhet a feszültség a tejpiacon - Újra exporttámogatást ad az EU

Újra életbe lépteti az Európai Unió a pályázatos exporttámogatásokat a vajra és a sovány tejporra – jelentette be tegnap az illetékes brüsszeli bizottság döntését Máhr András, az FVM szakállamtitkára.

A beérkező igényeket az EU február 19-től kéthetente értékeli. A tejfeldolgozók a pályázatos lehetőség mellett úgynevezett standard export-visszatérítést is kaphatnak, amelyet valamennyi tejtermékre igénybe vehetnek.

Az intézkedéseket az indokolta, hogy nemcsak Magyarországon, hanem az unióban mindenhol tejpiaci feszültségek léptek fel – közölte a szakállamtitkár. Ehhez hozzájárult, hogy Brüsszel tavaly többször is bővítette az uniós tejtermelési kvótákat, és ez pluszkínálathoz vezetett. K

orábbi ágazati nyilatkozatok szerint a magyar literenkénti felvásárlási árak az egy évvel korábbi 100-ról mára 60-65 forintra zuhantak, egyes gazdaságok pedig csak 40-45 forintért tudják értékesíteni a tejet. A termelőket a jelenlegi árviszonyok mellett literenként legalább 15-20 forint veszteség éri – állítják az érdekképviseletek.

Magyarország az exporttámogatások bevezetése mellett kezdeményezte, hogy Brüsszel március elsejéről hozza előbbre a vaj és a sovány tejpor intervenciós felvásárlásának kezdeti időpontját, és 50 százalékkal növelje a tejkvótákhoz nyújtott közösségi termelői támogatásokat. (A magyar állattartók e címen az idén literenként 8 forintot kaphatnak.) Bizottsági vélemények szerint ugyanakkor e beavatkozásokra leghamarabb 2010-ben nyílhat mód, a kvótatámogatás emelése pedig költségvetési okokból még akkor is kérdéses lehet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

tej Máhr támogatás FVM EU export
Kapcsolódó cikkek