Cégvilág

Hallucinációt okozhatnak a hiperaktív gyerekek gyógyszerei

Az amerikai gyógyszeripari felügyelet negyvenkilenc klinikai vizsgálat eredményeit vetette össze és arra a következtetésre jutott, hogy az figyelemhiányos-hiperaktivitás kezelésére ajánlott gyógyszerek egy része akkor is hallucinációt okozhat, ha az előírás szerint szedik.

"A betegeknek és az orvosoknak is tisztában kell lenniük a kockázattal és azzal, hogy a pszichotikus tünetek előfordulási esélye a kezelés során növekszik" – mondta a Reuters-nek Dr. Andrew Mosholder, az FDA kutatásának vezetője.

Az összegyűjtött 49 klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy az úgy nevezett figyelemhiányos-hiperaktivitás (ADHD) kezelésére ajánlott szerek egy része pszichotikus, mániás tüneteket idézett elő, a gyerekek például azt képzelték, hogy bogarak, kígyó másznak rajtuk.

A most megjelent tanulmány részleteket közöl az olyan készítmények kockázatairól, mint a Ritalin, a Focalin XR, az Adderall XR, a Concerta, a Strattera és a Metadate CD. Mosholder szerint ugyan a mellékhatások csak ritkán jelentkeznek, a placebós ellenpróba során viszont egyáltalán nem tapasztaltak hasonlót.

A New York-i Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője szerint a tíz év alatti gyermekeknél az érzékeny felnőttekhez hasonlóan jelentkezhetnek mellékhatások, amelyek a kezelés beszüntetésével elmúlnak. Harold Koplewicz hozzátette: köztudott, hogy az agy kémiai folyamataira ható gyógyszereknek lehetnek a kedélyállapottal kapcsolatos mellékhatásai.

figyelemhiányos-hiperaktivitás adhd
Kapcsolódó cikkek