Cégvilág

Már hárommillió webcím végződik .eu-ra

Egyre népszerűbbek a .eu végződésű internetes honlapcímek: az ilyen domainek száma egy német állampolgár regisztrációjával a minap már elérte a hárommilliót.

Ezzel a rekorddal a negyedik helyre lépett előre a .eu az európai domainek között, s immár a kilencedik legnépszerűbb internetes cím világszinten.  A .eu gyors elterjedését a szakértők annak tulajdonítják, hogy mind nagyobb az igény az európai identitás online megjelenítésére. Ráadásul egy ilyen cím hozzájárul ahhoz is, hogy a polgárok és a vállalkozások kihasználhassák az egységes piac minden előnyét, sokan innovatívnak és modernnek tartják a .eu domain használatát.

A webes jelenlétükhöz a .eu domaint választók között éppen úgy megtalálhatók a multinacionális vállalatok, kis- és középvállalkozások, mint nem kormányzati szervezetek, kutatóintézetek vagy magánszemélyek.

A legtöbb .eu domaint az unió legnépesebb és az internet elterjedtsége szempontjából élen járó tagállamaiban jegyezték be. A vezető helyet Németország foglalja el 30 százalékkal, utána Hollandia (14 %), az Egyesült Királyság (12 %), Franciaország (8 százalék) és Lengyelország (6 %) következik. Magyarországon ezer lakosra 2,8 .eu és összesen 40,4 mindenféle (.com, .cn, .de, .net, .org stb.) domain jut. A .eu végződésű internetes címekből Ciprus az abszolut rekorder: a Földközi-tengeri szigetállamban 66,1 ilyen honlap jut ezer lakosra.

Az elsőbbségi jogokkal rendelkezők 2005. december 7. óta használhatják a .eu-t. A rendszer 2006 április eleje óta van nyitva valamennyi uniós lakos és az Európai Unióban székhellyel rendelkező minden szervezet előtt. A regisztrációs adatbázis kezelését a független non-profit szervezetként működő EURid végzi.

domain internetcím
Kapcsolódó cikkek