Cégvilág

Mi lesz a "Rolls-Royce laptopokkal"?

A pénzügyi válság egyik folyományaként az informatikai piac jelentős változáson megy keresztül. A felhasználók a legolcsóbb megoldásokat keresik, a nagy hagyományokkal rendelkező óriáscégek pedig nem minden esetben követik a trendet.

A Rolls-Royce laptopok és a felső kategóriás számítógépek kora talán nem ért véget teljesen, de az biztos, hogy ez a termékcsoport egyre kevésbé népszerű – mondta a New York Times-nak Charles King IT-elemző.

A felhasználók egyre nagyobb része interneten, ingyen nézi a TV-adásokat, skype-on telefonál, notebook helyett netbookot vásárol – vagyis minimum a legolcsóbb, maximum ingyenes megoldásokat választ. Kérdés, hogy az információtechnológiai cégek képesek-e követni a változó trendet, amely számukra már eddig is jelentős bevételcsökkenést eredményezett.

Mi sem mutatja jobban a folyamatot, mint hogy a többnyire optimista Steve Ballmer a múlt héten elbocsátásokat jelentett be, leszögezve, hogy a Microsoft üzleti modellje csak lassan jön helyre. Hasonlóan rosszul alakult az utóbbi időben az Intel sorsa is, amely a számítógépeladások csökkenése miatt veszteséget könyvelt el.

Nem ez az első ilyen típusú válság: a kilencvenes évek elején a területet domináló IBM elvesztette pozícióját a Microsoft és a Compaq javára. Később a dot-com buborék a mééybe vitte az AOL-t és a Sunt, hogy olyan cégeket emeljen fel, mint a Google. "A jó időkben lazíthasz, de ha rosszul megy az üzlet, kénytelen vagy nagyobb figyelmet fordítani a technológiai újításra" – mondta az Intel most nyugdíjba vonuló elnöke, aki tíz hasonló válságot élt át.

Craig R. Barrett helyzetértékelését példázza az elmúlt év egyetlen sikeres piaci területe, a netbook üzletág is. A HP és a Dell lemaradt, így az Acer piacra dobhatta saját netbookját, 55 százalékkal emelve eladásait. Ezzel a tajvani gyártó letaszította a harmadik helyről az Apple-t, a HP és a Dell pedig időközben megkezdte az apró notebookok gyártását.

A helyet pedig radikálisam változhat, amint a cégek is átveszik az új gondolkodásmódot: a nemrég alapított Arista vállalat nem vásárolt saját szoftvert: a Google és a Netsuite online alkalmazásait használja és a számítások szerint a hagyományoshoz képest ötödannyit pénzt fordít fenntartásra. A virtuális szerverek virágkorukat élik, a múlt évre a VMware bevétele 1,88 milliárd dollárra emelkedett.

netbook dot-com Netsuite IT notebook Intel Microsoft VMware Google
Kapcsolódó cikkek