"Furcsálljuk a csökkenő gázimportról érkező híreket, Magyarországra ugyanis továbbra is a szerződés szerint gázmennyiség érkezik”, válaszolt a VGO-nak Kutas István, az E.On Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője, este fél hétkor. Friss információi szerint Németország is rendben, elenyésző, 1-2 millió köbméteres hiánnyal kapja Ukrajnán keresztül a gázt, egyedül Románia számolt be érdemi importkieséséről.

Délután Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezér-helyettese Prágában arról számolt be, hogy az orosz-ukrán árvita miatt az orosz gáztól elzárt Ukrajna megcsapolja a rajta keresztüli tranzitvezetéket és használja az európai vevők – így Magyarország, Lengyelország és Románia – számára betárolt gázt is. Összesen napi 35 millió köbméter a hiány. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője más fórumon 21 millió köbméteres ukrán „lopásról” szólt, az állítást Vjacseszláv Kjazsickij, Ukrajna ENSZ-nagykövetének energetikai tanácsadója hazugságnak minősítette az Interfax-Ukrajna szerint.

Sürgős a megállapodás

Ha a helyzet nem oldódik meg, 10-15 napon belül valóban zavar támadhat az Ukrajnán keresztüli tranzitban, ez viszont súlyos ellátási zavarral fenyeget Európában, közölte az AP szerint Bohdan Szokolovszkij, az ukrán elnök energia tanácsadója. Igaz, a felek jó eséllyel megállapodnak január 7-ig, mert akkor náluk is jön a karácsony.