Cégvilág

Ukrán-orosz gázválság? A magyarok vették észre a legkevésbé

A magyarországi kereskedelmi és stratégiai tárolóknak köszönhetően az uniós földgáz-fogyasztók közül Magyarországot érte a legkisebb megrázkódtatás az ukrán-orosz gázválság miatt.

Az E.ON Földgáz Trade január 6. és 20. között 40 millió köbméter földgázt vásárolt anyacégétől, az E.ON Ruhrgastól, 16 millió köbmétert pedig a Gaz de France-tól belföldi felhasználásra. További 46 millió köbmétert szerbiai és bosznia-hercegovinai exportra is vett - tájékoztatott Matthias Keuchel, az E.ON Földgáz Trade igazgatóságának tagja. Ezek a mennyiségek nyugati irányból érkeztek az országba.

Klaus Hammer, az E.ON Földgáz Trade és a Földgáz Storage igazgatóságainak tagja is megerősítette, hogy a régióban Magyarország rendelkezik az ellátás szempontjából legjobb infrastruktúrával.

A válság idején Ukrajna felől kiesett mennyisége 500 millió köbméter volt. Ugyanakkor az E.ON Földgáz Storage tárolóiból 700 millió köbméter gázt vettek ki. Az eddigi kitárolási csúcsnapok száma 10, de további öt napon keresztül a tárolók még képesek csúcskapacitáson működni - magyarázta Hammer.

Nem hagyott kétséget afelől, hogy a válság bármikor kiújulhat, ha Ukrajna nem tud fizetni orosz partnerének. Az E.ON tárolóiban még mintegy 2,5 milliárd köbméter földgáz van, és ennek mintegy kétharmada az E.ON Földgáz Trade tulajdona.

Az orosz Gazprom felajánlotta az E.ON Ruhrgas magyarországi nagykereskedelmi cégének, az E.ON Fölgáz Trade Zrt.-nek is a kiesett mennyiség pótlását, de ennek elfogadásáról - éppen a tárolók viszonylagos telítettsége miatt - a társaság még nem döntött - mondta Keuchel.

Klaus Hammer hangsúlyozta, hogy megérte a tárolók 2006 óta tartó bővítése, amit tovább folytatnak. A következő fűtési idényre, az idén őszre fejeződik be a jelenlegi 3,8 milliárd köbméter kereskedelmi tárolókapacitás 600 millió köbméterrel történő bővítése, amire 32 milliárd forintot fordítanak. Ugyanakkor a napi kivehető mennyiség 51,5 millió köbméterről 55,5 millióra nő.

A gázválság idején a belföldön felhasznált napi gázmennyiség átlagosan 68 millió köbméter volt.

Hammer szerint a válságból levonható legfontosabb következtetés, hogy az energiahatékonyságot javítani kell. Magyarország a felhasználás hatékonyságának javításával évente egy milliárd köbméter földgázt takaríthatna meg, ez nagyjából a törvényben előírt 1,2 milliárd köbméternyi stratégiai készletnek felel meg. Hammer a Nemzetközi Energia Ügynökség tanulmányára hivatkozva elmondta, a hogy a magyar lakosság fűtési célú gázfelhasználása 70 százalékkal haladja meg az európai uniós átlagot. Az áramtermelésben is mintegy 0,8 milliárd köbméter földgázt lehetne megtakarítani a jelenleginél hatékonyabb erőműparkkal.

Matthias Keuchel elmondta, hogy Magyarország számára a legreálisabb beszerzési diverzifikációs lehetőség a horvátországi Krk szigetre tervezett, cseppfolyós gáz (LNG) tárolására szolgáló terminál, amelynek építésében az E.ON vezető szerepet vállal.

Hammer azt közölte, hogy a kormányzat képviselőivel folynak a tárgyalások az úgynevezett import korrekciós tényező eltörlése miatt keletkezett veszteség rendezéséről. "A megbeszélések az általunk vártnál lassabban, de jó irányba haladnak" - mondta. A vitatott összeg nagyságát viszont nem kívánta közölni. A megegyezés sürgető a gázpiac július 1-jén esedékes teljes liberalizációja miatt.

gáz ukrán E.On Orosz tározó
Kapcsolódó cikkek