Cégvilág

Vizsgáznak a Zastava dolgozói - Ezren gyárthatnak Fiatot

Elkezdődött a tavaly az olasz Fiat tulajdonába került szerb Zastava autógyár dolgozóinak vizsgáztatása, amely után eldől, hogy ki lesz az az ezer szerencsés, aki maradhat az üzemben.

A Fiat a múlt évben vásárolta meg a szerb államtól a kragujeváci üzemet, s vállalta, hogy a még meglévő 2800 dolgozóból 1000-t tovább foglalkoztat. Ezeket az embereket egy humánerőforrás-gazdálkodással és fejlesztéssel foglalkozó tanácsadó cég választja ki.

A tesztmegoldásból és interjúból álló vizsgán mindenkinek át kell esnie, gazdasági vezetőtől szerelősori dolgozón át az üzemi biztonsági szolgálat embereiig. A vizsgáztatás március 15-éig tart.

A Fiat a vételi szerződésben kötelezte magát arra, hogy 2010-ben, amikor elkezdik évi 200 ezer személygépkocsi sorozatgyártását, már legalább 2400 embernek ad munkát Kragujevácban.

A Zastavát eladása előtt sok évtizedes kapcsolat fűzte az olasz céghez. Annak licence alapján kezdte el a személygépkocsi-gyártást, az utóbbi években pedig már elsősorban Fiat Puntót gyártott Zastava 10 néven, előbb csak a hazai piacra, majd a Torinóból kapott engedély alapján keleti, főleg oroszországi exportra is.

Kragujevác Zastava Punto Torino vizsga fiat
Kapcsolódó cikkek