Cégvilág

Együtt változik lakói igényeivel az új bécsi épület - fotó

Letették az alapkövét annak a lakóháznak Bécsben, amely több generáció akadálymentes együttélését teszi lehetővé, és könnyedén hozzáigazítható az egyre idősődő lakók változó igényeihez.

A Raiffeisen evolution HUMAN-BASE© projektje keretében megvalósuló lakóház nem idősek otthona, hanem olyan 2-4 szobás lakásokból álló társasház, amelyben mindenki korlátozások és segítség nélkül tud élni. Éppen ezért a tervezés során különös hangsúlyt fektettek az életminőségre, a mobilitásra és a kényelemre.

Az épület kapui valamint a közös helyiségek bejárati ajtajai például elektronikusan nyithatóak, a csengők, kaputelefonok és a liftek pedig a két-érzék elv szerint működnek. Ha például a lakásból kinyitják a kaput, az ajtó előtt álló számára a kapunyitó berregése valamint villogó fény is jelzi, hogy szabad a bejárás.



A négy lépcsőház színkoncepciójában a kontrasztosság érvényesül, hogy a gyengén látók is könnyedén el tudjanak igazodni. A liftek gombjai kitapogathatóak, és hangosbemondó is jelzi, melyik emeleten van az utas. Az épületben minden felirat – például az emeletek jelzése – nagy és kontrasztos, hogy mindenki számára jól látható legyen.

A lakók nagyobb biztonságát – a lakásokban és a közös helyiségekben egyaránt - csúszásmentes járólapok és mozgásérzékelős villanyok szolgálják. Egyetlen lakásban sincs küszöb.

Nagyvonalúan bántak a terekkel az ajtók környékén és a folyosókon, amelyek minimum 120 centiméter szélesek, végükön pedig legalább 1,5 méternyi szabad hely van, hogy könnyedén meg lehessen fordulni akár egy kerekesszékkel is.

A lépcsők mellett mindenhol mindkét oldalon van korlát, ráadásul duplán, 75 és 100 centiméteres magasságban is. A közös helyiségek mosdói pedig teljesen akadálymentesek.

A lakásokban minden adott ahhoz, hogy a vécét akár később is könnyedén akadálymentesítsék. A vécé mellett ugyanis mindig egy kamra vagy fürdőszoba van, amelynek falát minden bonyodalom nélkül ki lehet venni úgy, hogy a helyiség kerekesszékesek számára is alkalmas legyen.

A HUMAN-BASE© koncepció lényege, hogy már ma felkészüljenek minden esetre. Így az épületben, a lakásokban már megépítésükkor adott számos olyan dolog, amelyre a lakóknak életük egy későbbi szakaszában szükségük lehet, illetve ezek utólag könnyedén beépíthetők. A vizesblokkok falaiba például már eleve beépítik azokat az alapszerelvényeket, amelyek segítségével később a különböző előírásoknak megfelelő kapaszkodók szerelhetők fel. Szintén minden feltétel adott a vécék magasságának utólagos változtatására is.

A Moosmann építésziroda által jegyzett 87 lakásos társasházba, amely Bécs 22. kerületében található, várhatóan 2010-ben költözhetnek be az első lakók.

lakóház Bécs Raiffeisen evolution HUMAN-BASE idősek otthona moosmann
Kapcsolódó cikkek