Cégvilág

Hétfőn tárgyalnak a BKV-vezér "buszos" javaslatáról

A Főpolgármesteri Kabinet elé kerül hétfőn Kocsis Istvánnak, a BKV Zrt. vezérigazgatójának terjedelmes javaslata 1000 új, korszerű busz idei beszerzéséről, bérléséről, amivel egyébként a cég igazgatósága csak két hét múlva foglalkozik.

A tájékoztatás szerint a kabinet január 12-én már tárgyalt a vezérigazgatónak a BKV átalakításával kapcsolatos elképzeléseiről, s ennek részeként a buszok megújítását célzó ötletéről - idézi a távirati irodát a hvg.hu.

A kabinet ekkor úgy foglalt állást, hogy érdemben csak a részletesebb kidolgozás után, várhatóan két hét múlva tárgyal a cég átalakításával és a buszbeszerzésekkel kapcsolatos kérdésekről.

A városvezetés azzal egyetértett, hogy a céget át kell alakítani, abban azonban nem volt egyetértés, hogy minderre a Kocsis István által vázolt elképzelés a legjobb megoldás.

Steiner Pál MSZP frakcióvezető azt nyilatkozta, hogy a vezérigazgató által felvetett 1000 busz beszerzésének ambivalens volt a fogadtatása. Szabadai Viktor (SZDSZ) közölte, hogy a városvezetés elé kerülő újabb, kidolgozottabb előterjesztés összeállításába már bevonják Lakos Imre (SZDSZ) közlekedési tanácsnokot, valamint Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettest.

A hétfőn váratlanul a városvezetés elé kerülő előterjesztés összeállításába a három fővárosi vezető egyikét sem vonták be.

A főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztályvezetője, Kerényi László Sándor pénteken arról tájékoztatta Hagyó Miklós kabinetfőnökét, hogy ennek az anyagnak a városvezetés elé terjesztését nem a közlekedési ügyosztály kérte, annak szakemberei csak pénteken találkoztak először az anyaggal, s így hétfőn nem tudnak szakmai véleményt adni róla. Hagyó Miklós kabinetfőnöke, Antal Kálmán ezt követően jelezte Gyekiczki Andrásnak, a főpolgármester kabinetfőnökének, hogy a hétfői ülés meghívójában előterjesztőként szereplő Hagyó Miklós nevének a törlését kérik, mivel nem ő jegyzi az anyagot.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfőn várhatóan csak első olvasatban foglalkozik a témával, s meghatározza, hogy az ügyben milyen egyeztetésekre van még szükség, s azokat kik folytassák le. A BKV általános és gazdasági vezérigazgató-helyettesei által készített koncepció érdemben egy megoldást, az operatív lízinget, az 1000 busz bérlettel történő beszerzését taglalja.

Mindezt háromszor ötévenkénti cserével és egyetlen szállítóval oldanák meg. A mai helyzetet ismertetve megállapítják, hogy az 1399 BKV-busz átlagéletkora több mint 15 év.

A legújabb beszerzésű 150 Volvo busz nélkül csaknem 17 évre növekszik az átlagéletkor.

ikvai BKV busz
Kapcsolódó cikkek