Cégvilág

Könyöktől lefelé PUCÉR vagy?

Az angol egészségügyi miniszter rendelkezése alapján a betegekkel foglalkozók munkájuk közben csak rövid ujjú inget, köpenyt hordhatnak, órát vagy ékszert sem viselhetnek. Cél a fertőzések csökkentése.

Angliában sok más országhoz képest sűrűbben előfordult a stafilokokkusz fertőzés azon változata, amelyik bizonyos antibiotikumokra, például a penicillin származékokra már ellenállónak bizonyult. Az angol orvosi hetilap idéz egy klinika ajtaján lógó táblát, amelyik így szól: "Könyöktől lefelé PUCÉR vagy? Ha nem, ide ne lépj be!"

A szakfolyóirat azonban ezzel vitatkozó nézeteknek is hangot adott, például az óraviselet érdekében. Az angol kórházakban a legtöbb betegágy mellől falióra nem látható, takarékoskodási okokból évekkel ezelőtt ugyanis az igazgatóságok a faliórák többségét leszerelték.

A munkatársaknak egy oktatásra használt betegbábu szívműködésének és légvételének gyakoriságát kellett meghatározni. Kiderült, hogy óra nélkül, a percenként 83-szor összehúzódó szívből eredő pulzusszámot, hatvantól százhúszig terjedve sokféleképpen számolták.

A percenként 14-szer megemelkedő mellkast óra nélkül a vizsgálók egyike a légzésszámot percenként tíznek, a másik pedig huszonnyolcnak mondta. A húsz gyakorlott szakemberből csak egynek a véleménye volt óra nélkül olyan megbízható, hogy az nem lett volna veszélyes az igazi betegekre. Az orvosok szerint a kórházi zsúfoltság csökkentése többet segítene a fertőzések elleni küzdelemben, mint a karórák viselésének tiltása.

Anglia kórházi fertőzések ruhaviselet
Kapcsolódó cikkek