Cégvilág

Nem csökken az elbocsátási láz itthon - "Áldozat" számlálás

Nem csitul az elbocsátási láz Magyarországon, tegnap több mint ezerötszáz dolgozó leépítéséről érkezett hír.

Tavaly október óta – a gazdasági világválságra hivatkozva – csaknem 30 ezer embert küldtek már el a hazai cégek. Az elbocsátottak egyharmada az elektronikai iparban, másik közel egyharmada az autóiparhoz kötődő vállalatoknál dolgozott. Jelentős munkaerő-veszteségeket szenvedett el a pénzügyi szektor és az építőipar is.

A tegnapi elbocsátási lista élén az amerikai Jabil konszern tiszaújvárosi gyára áll, innen kilencszáz embert tesznek utcára. Az indok szerint a vevői megrendelésekhez igazítják a foglalkoztatottak létszámát. Ezért nem hosszabbítják meg – kölcsönzött és saját állományban lévő – dolgozóik szerződését.

Az elektronikai iparágat képviselő Jabil egyébként jelenleg több mint 4000 embert foglalkoztat Tiszaújvárosban, a másik gyára Szombathelyen van. A világszerte ebből a szektorból durván 40 ezer embernek mondtak fel ebben az évben.

Ugyancsak elbocsátások várhatók a szolnoki Eagle Ottawánál, egyes hírek szerint több mint 150 embert küldenek el. A munkaügyi központ nem tud a leépítésről, a cég vezetősége pedig teljes hírzárlatot rendelt el. A cég személyautókhoz készít bőr alkatrészeket, kiegészítőket.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Jabil autó pénzügy Eagle Ottawa építőiőar
Kapcsolódó cikkek