Cégvilág

A csehek győztek a "Budweiser vitában"

Az Anheuser-Busch sörgyár elvesztette az Európai Unió bíróságához benyújtott fellebbezését, amellyel szerette volna elérni, hogy Európaszerte használhassa a Budweiser márkanevet.

Ez győzelmet jelent a Budejovicky Budvar (BB) cseh sörgyár részére - jelenti a BBC. A BB ugyanis már 1958-ban bejegyeztette, levédte a nevet Franciaországban, Ausztriában és az egykori Csehszlovákiában, ezért a cseh céget illeti az elsőbbség.

Az döntése nyomán az Anheuser nem árusíthatja az EU egész területén védettként a Budweisert, viszont a tagállamokkal egyenként megállapodást köthet a márkanévről. A két vállalat évek óta vitatkozik a Budweiser név használatáról, a jogi párbaj hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor Az Anheuser hiába próbálta megakadályozni, hogy a Budvar ezen a néven forgalmazzon sört az Egyesült Királyságban.

A Budejovicky Budvar sörgyárat 1895-ben alapították Ceske Budejviceben, amelyet a németajkú lakói Budweisnak neveztek. A területen 1265 óta gyártanak sört. A rivális Budweiser gyártását 1865-ben kezdték meg az Egyesült Államokban, a termék lett az első amerikai sörmárka.

Anheuser Budweiser Budejovicky Budvar bíróság márka védjegy sör
Kapcsolódó cikkek