Cégvilág

A legnagyobb müzligyártó is elégedetlen az élelmiszerbiztonsággal

A Kellogg vezérigazgatója az amerikai Kongresszus előtt tesz javaslatot az amerikai élelmiszerbiztonsági szabályozás átalakításáról. A világ legnagyobb müzligyártó cége 70 millió dollárt veszített a szalmonellafertőzés miatt.

A Kelloggnak több millió csomag mogyoróvajat tartalmazó ropogtatnivalót kellett visszahívnia, miután kiderült: a legnagyobb, mogyoróvaj beszállító cég óriási mennyiségű szalmonellával fertőzött alapanyagot dobott piacra. David Mackay vezérigazgató ennek kapcsán ma az élelmiszerbiztonsági szabályok átalakításának szükségességéről beszélt a Kongresszus előtt – írja az AP.

A világ legnagyobb müzligyártója beszédében rendszeres szövetségi ellenőrzést tartott szükségesnek, emellett szorgalmazza, hogy minden élelmiszergyártó írásos biztonsági szabályzatot dolgozzon ki. Mackay emellett a terület felügyeletét a mezőgazdasági tárcától az egészségügyi minisztériumhoz helyezné át.

A Kellogg-vezér felszólalása lendületet adhat Barack Obama kezdeményezésének, melynek célja, hogy az évtizedes jogszabályok szerint működő, szétdarabolt élelmiszerbiztonsági rendszert átalakítsa.

A legutóbbi szalmonellajárvány során 691-en fertőződtek meg és kilencen vesztették életüket. A fertőzésért felelős kis georgiai üzem vezetősége akkor is folytatta a szalmonellás mogyoróvaj kiszállítását, miután értesült, hogy fertőzöttek a termékek. Az eset a rendszer hiányosságaira is rámutatott: az üzemet hónapokkal az eset nyilvánosságra kerülése előtt ellenőrizték és kimutatták a kórokozót, a hír azonban nem jutott el a szövetségi ellenőrzési szintre, így a termelés folytatódhatott.

kongresszus mogyoróvaj szalmonella Kellogg müzli egészségügy
Kapcsolódó cikkek