Cégvilág

Eldőlt: kártérítést fizet a Philip Morris a dohányos özvegyének

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság több éven keresztül zajló jogvitát zárt le azzal, hogy kimondta: a Philip Morris köteles 79,5 millió dolláros kártérítést fizetni egy a dohányzás miatt kialakult betegségben elhunyt férfi özvegyének.

A Legfelsőbb Bíróság egy 1999 óta húzódó pert zárt azzal, hogy elutasította a dohánygyár fellebbezését. Eszerint a Philip Morris köteles kifizetni a 79,5 millió dolláros kártérítést, amely a kamatokkal együtt mostanra 145 millió dollárra dagadt – írja az AP.

Mayola Williams 1999-ben indította el az eljárást, azt állítva, hogy a vállalatnak kártérítést kell fizetnie, mivel a dohányzás hatásait illetően félrevezette a közvéleményt és ez vezetette férje halálához. Az ügy ezután végigjárta az összes lehetséges bíróságot, a dohánygyárak pedig abban reménykedtek, hogy ha a per a javukra dől el, az precedens értékű lesz az összes, dohányzással kapcsolatos kártérítésre nézve. Az igazságszolgáltatás legmagasabb szerve azonban ezzel ellentétesen döntött, elvi lehetőséget teremtve a hasonló perek elindításához.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek