Cégvilág

Hiába csökken a gázár, a számla végösszege változatlan marad!

Hiába csökken a gáz ára, a tegnap életbe lépett módosítás következtében a támogatott fogyasztók által fizetendő számla végösszege gázár csökkenés esetén nem változik.

A módosítás lényege, hogy a földgáz árának esetleges csökkenésével egyidejűleg az egységnyi elfogyasztott energiához nyújtott fajlagos támogatási mértékek is ugyanezen összeggel csökkenjenek (a távhő esetében az ún. nagyfogyasztói gázár csökkenésének felével csökken a támogatás összege).

Egy példával illusztrálva: a jelenleg hatályos lakossági gázár 131,3 Ft/m3, amely tartalmazza az alapdíj arányos részét is. Mivel azonban a támogatás az alapdíjra nem terjed ki, az alapdíj nélkül számított árból kell kiindulni, amely jelenleg 127 Ft/m3.

Ebből az árból a legalacsonyabb jövedelműeknél 40,1 Ft/m3 a támogatás, és 86,9 Ft/m3 a saját rész. Amennyiben a gáz ára pl. 7 Ft-tal csökken (alapdíj nélkül 120 Ft/m3-re), akkor a fajlagos támogatás is ennyivel fog csökkenni (33,1 Ft/m3-re), de a fogyasztó saját része nem változik, továbbra is 86,9 Ft/m3 marad. A módosítás következtében tehát a támogatott fogyasztók által fizetendő számla végösszege gázár csökkenés esetén nem változik.

Amennyiben a lakossági gáz ára nem csökken, a támogatási mértékek sem csökkennek, a módosítás hatályba lépésével tehát a támogatás változatlan marad.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek