Cégvilág

Korrupció miatt nyomoznak a Shellnél

A holland olajipari óriás éves jelentésében közölte: Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és igazságügyi minisztérium kenőpénzek miatt folytat vizsgálatot a vállalatnál. A Shell emellett bejelentette: 5 százalékkal emeli osztalékát és 32 milliárd dollárt fektet be.

A vállalat mai közlése szerint a Foreign Corrupt Practices Act keretében folytat nyomozást a vállalatnál az SEC és az amerikai igazságügyi minisztérium. Az állítólagos kenőpénzekkel kapcsolatos vizsgálat mellett a Shell közölte: 5 százalékos osztalékemelést és 32 milliárd dollárnyi olajipari befektetést tervez – írja a Times Online.

Jeroen van der Veer vezérigazgató az éves jelentés keretében jelezte, hogy a cég költségcsökkentésre készül, elemzők szerint valószínű, hogy elbocsátásokra is sor kerül. A nyomott olajár és a válság komoly nehézséget okoz az olajipari vállalatoknak, a BP például a múlt hónapban hét év után először jelentett veszteséget. A szakértők az osztalékokat is féltették a recessziótól, de úgy tűnik, a Shellnél nincs ilyen probléma.

Európa legnagyobb olajipari vállalata 10 milliárd dollárt fizet ki idén osztalékként, ez 5 százalékos növekedés az előző évhez képest. A cég 2-3 százalékos termelésnövekedésre számít a következő évtizedben, de idén – 2004 óta először – nem növekednek olajtartalékai.

osztalék kenőpénz Shell sec olajipar korrupció
Kapcsolódó cikkek