Cégvilág

Mennyit lehet megtakarítani e-számlázással?

Közösségi szinten akár 240 milliárd eurós megtakarítás is elérhető a papíralapú bizonylatok lecserélésével.

A válság hatására sok vállalkozás vizsgálja felül és tervezi újra pénzügyi folyamatait, ennek során pedig előtérbe kerül a megtakarítási lehetőségek felderítése, valamint az adófizetéshez kapcsolódó folyamatok ésszerűsítése. Ezek segítségével növelhető a hatékonyság és lehetőség nyílik a profitabilitás megőrzésére is.

A költségcsökkentés egyik hatékony eszköze lehet az elektronikus és automatizált számlázási rendszerek bevezetése, ezek segítségével akár 60-80 százalékos megtakarítás is elérhető a hagyományos, papíralapú számlázás és dokumentumkezelés költségéhez képest – vélik a Deloitte tanácsadó cégnél. A megtakarítás az éves forgalomra vetítve akár 1-2 százalékos is lehet, ha a vállalkozások papíralapú számlázásról elektronikus bizonylatok kibocsátására állnak át, valamint optimalizálják a számlázáshoz kapcsolódó folyamatokat, a dokumentumok archiválását és tárolását is – mutatott rá egy beszélgetésen Veszprémi István, a Deloitte adó-tanácsadási üzletágának partnere.

Az e-számlázásra történő teljes átállás akár hat hónap alatt sikeresen megvalósítható, s az új szisztéma elindításához szükséges beruházások már rövid idő – kevesebb mint egy év – alatt megtérülhetnek; igaz, ez az adott vállalkozás tevékenységén és a kibocsátott számlák átlagos, éves mennyiségén is múlik. A Deloitte közlése szerint jelenleg összesen évi 30 milliárdra tehető az EU területén kibocsátott számlák mennyisége, és ennek fele a cégek közötti ügyletek során keletkezik.

Becslések alapján ennek a 15 milliárd számlának ma még csak alig 3 százalékát teszik ki az elektronikusok. Holott a papíralapú bizonylatok kikerülésével jelentős gyártási és postaköltségek takaríthatók meg, és gyorsabbá válik a dokumentumok kezelése is – szögezte le Veszprémi István. Hozzátette: a korábban a számlák kezelésével foglalkozó munkatársak új területre delegálásával tovább növelhető a hatékonyság. Az sem mellékes szál, hogy az elektronikus rendszerek bevezetésével jelentősen csökkenteni lehet a papíralapú számlák használatával együtt járó környezetterhelés mértékét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

e-számlázás megtérül Delitte EU megtakarít papíralapú elektronikus
Kapcsolódó cikkek