Cégvilág

Vigyázat! Jöhet a gutaütés

A világ és hazánk felnőtt lakosságának egynegyede él magas vérnyomással, 10-15 év múlva pedig minden harmadik embert érint majd a szívinfarktusra és agyvérzésre erőteljesen hajlamosító betegség.

A Magyar Kardiológusok Társasága országos kampányt indít, hogy ráirányítsa a betegek figyelmét a magas vérnyomás életveszélyes következményeire és elkerülhetőségére – mondta Forster Tamás a társaság elnöke. A magas vérnyomás veszélyes betegség, mert sok éven keresztül tünetmentes lehet, vagyis ha valaki nem méri a vérnyomását, akkor észre sem veszi, hogy magas, pedig a betegségnek olyan komoly szövődményei alakulhatnak ki, amelyek visszafordíthatatlanná teszik a folyamatot.

Az egyik ilyen súlyos szövődmény lehet az agyvérzés, vagy más néven szélütés, amelyen a magas vérnyomásúak 72 százaléka átesik, de komoly probléma a szívinfarktus is, amely a betegek több mint felénél jelentkezik. A jelenlegi adatok szerint a világ lakosságának negyede él magas vérnyomással, de az előrejelzések azt mutatják, hogy 15-20 év múlva már minden harmadik embert fogja érinteni a probléma. A magyar adatok szerint az orvos-beteg találkozások jelentős részét a magas vérnyomás vagy az azzal kapcsolatos szövődmények kezelése teszi ki.

A professzor hangsúlyozta: jelentős élethosszabbító tényező lehet, ha húsz higanymilliméterrel csökkenteni tudjuk a magas vérnyomást, ez azonban csak ritkán sikerül. Ennek oka az, hogy a háziorvosi rendszerben nagyon kevés idő jut a betegekre, akik ráadásul nincsenek megfelelően informálva. Sok az olyan páciens is, aki egy év után nem szedi a felírt gyógyszert - tette hozzá Forster Tamás, aki hangoztatta: tudatosítani kell az emberekben, hogy a magas vérnyomás roncsolja a szív, az agy, a vese ereit, még akkor is, ha nem ezt nem érezzük.

magas vérnyomás kampány
Kapcsolódó cikkek