Cégvilág

A baromfiágazat vesztét jelentené az erős forint a Gallicoop szerint

Egyértelműen előnyösen hat a forint gyengülése a baromfiipari értékesítési lehetőségekre – jelentette ki Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó (GP) Zrt. elnök-vezérigazgatója a cég tegnapi tájékoztatóján.

 Hozzátette: a belföldi kereslet növekszik, mivel a forint euróval szembeni árfolyamváltozása nehezíti a sokszor rossz minőségű termékek importját. Emellett a társaság tapasztalatai szerint a szomszédos államok fogyasztóinak magyarországi „vásárlói turizmusa” is élénkül. A GP versenyképességi szempontból 280-290 forintos euróárfolyamot tartana ideálisnak.

Tönkretenné a hazai baromfiágazatot, ha a hazai fizetőeszköz ennél ismét jóval erősebb (túlértékelt) lenne – állapította meg az elnök-vezérigazgató.

A kedvező piaci események nyomán a gazdasági válság eddig nem érintette tragikusan a vállalatot – fogalmazott Erdélyi István. Bár a cég óvatosságból a tavalyi 34 000 tonnánál háromezer tonnával kevesebb pulyka feldolgozását ütemezte be, összességében a múlt évihez hasonló, 24-25 milliárd forintos árbevételre számít 2009-ben is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

forint pulyka profit gp gallicoop versenyképes baromfi export árfolyam piac
Kapcsolódó cikkek