Cégvilág

A "csapolható" bankszámla-hozzáférés ára 200 ezer forint!

Már egy dobozos kóla áráért vásárolhatók személyes adatok az internetes feketegazdaságban; 160 és 16.000 forint közötti összegért akár teljes személyazonosságot, névvel, címmel, születési dátummal kiegészített hitelkártyaadatokat is lehet kapni, míg a "csapolható", kipróbált bankszámla-hozzáférést mintegy 200.000 forintért adják a bűnözők.

A Symantec informatikai biztonsági cég csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott éves internetbiztonsági jelentése szerint a felhasználók bizalmas adatait célba vevő, kártékony programkódok aktivitása 2008-ban is nagy iramban nőtt.

Tavaly a cégnek az új kártékony kódok ellen több mint 1,6 millió új azonosítót kellett létrehoznia, amelyekkel havi átlagban több mint 245 millió támadást akadályozott meg világszerte. A jelentés szerint a kártékony kódok 90 százaléka bizalmas információt próbál meg ellopni.

A billentyűzést naplózó vírusok, amelyek például internetbankos felhasználói azonosítók ellopására használhatók tavaly a kódok 76 százalékát tették ki, 4 százalékponttal többet, mint egy évvel korábban.

hozzáférés internet bűnöző bankszámla
Kapcsolódó cikkek