Cégvilág

A Mol erős és stabil vállalat, de nem fizet osztalékot

Nem fizet osztalékot a Mol Nyrt. a 2008. évre, a nyereséget az eredménytartalékba helyezi - döntött társaság éves rendes közgyűlése csütörtökön.

Ugyanakkor fenntartja hosszú távú osztalékfizetési politikáját, azaz a jövőben a befektetések függvényében a normalizált eredmény 40 százalékát osztalékként kifizeti.

A közgyűlés a Mol Csoport nemzetközi számviteli szabvány alapján készült (IFRS) konszolidált éves beszámolóját 2.916 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 141 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó eredménnyel fogadta el.

A közgyűlés megszavazta a Mol Nyrt. magyar számviteli szabályok szerint elkészített éves beszámolóját is 2.595 milliárd forint mérlegfőösszeggel, mínusz 223 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel és 131 milliárd forint lekötött tartalékkal.

A Mol Nyrt.-nek erős, stabil a pénzügyi háttere, s célja az, hogy még erősebbé váljon pozíciója azért, hogy ha vége lesz a recessziónak, ki tudja használni a fellendülés idején a piaci lehetőségeket - mondta Mosonyi György, a társaság vezérigazgatója csütörtökön a cég éves rendes közgyűlésén. 

Hozzátette, a társaságnak 1,5 milliárd euró lehívatlan hitelkerete van, s felkészült a szűk esztendőkre. Kifejtette, 2010-ben és 2011-ben még inkább stagnálást vagy nagyon enyhe növekedést várnak, 40-80, de inkább 80 dollár közeli hordónkénti kőolaj árral.

A vezérigazgató úgy vélte, az alacsony olajár miatt a finomítói árrések nem tarthatók fenn, s Európában már most 40 olyan finomító van, amelyiknek negatív az eredménye. Úgy vélte, a költségek, például az áram ár növekedése miatt várhatóan csak a hatékony finomítók tudnak nyereségesen működni, illetve fennmaradni.

A Mol továbbra is elkötelezett a szigorú költségkontroll mellett, s így az idei beruházási összeget 35 százalékkal 220 milliárd forintra csökkenti. Később valósítják meg például a Dunai Finomító egyik projektjének azt részét, amelyik sok pénzbe kerül.

OMV Surgutneftegas Mol oroszok
Kapcsolódó cikkek