Cégvilág

Elkelt az E.ON gáztároló-kapacitása

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. ma bejelentette, hogy a 2009/2010-es télre sikeresen értékesítette tárolói kapacitásait.

Elkelt az öt E.ON gáztároló összesen 3,7 milliárd köbméter mobil tárolói kapacitása, valamint az 51,5 millió köbméteres kitárolási kapacitás. A kapacitás-lekötés három körben történt és 12 ügyfél kötött le kapacitást a következő gázévre. „Egyértelműen látszanak a piaci liberalizáció jelei, hiszen idén hatalmas változást tapasztaltunk ügyfeleinknél abban a tekintetben, hogy hogyan használják a meglévő készleteiket és miként kötnek le új kapacitást. Ügyfeleink különböző kereskedelmi érdekeik miatt eltérő időpontokban kezdik a betárolást és fejezik be a kitárolást. Ez azt jelenti, hogy a megszokott gyakorlattal ellentétben, a tárolók nem egyszerre állnak át betárolásra, hanem vannak tárolóink, melyekből még kitároljuk a gázt, ugyanakkor van olyan tárolónk, amelynek feltöltése már megkezdődött.

 Társaságunk ehhez kellőmértékű rugalmasságot biztosít. Másrészt a változó szabályozási környezetnek köszönhetően bizonyos ügyfeleink kevesebb kapacitást kötöttek le, mint a korábbi években, míg mások lényegesen több kapacitást igényeltek, mint régebben, hogy fogyasztóikat biztonságosan el tudják látni”, mondta cége közleményében Jászberényi Zoltán, az E.ON Földgáz Storage Zrt. vezérigazgatója.

2010 májusáig a Magyar Széndhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ ) továbbra is Zsanán tárol 200 millió köbméter stratégiai gázkészletet. Az E.ON a zsanai tárolót 2009-ben 600 millió köbméterrel bővíti, a 30 milliárd forintos befejezése augusztus végére várható. A tároló jelentős betárolási kapacitásának köszönhetően, Zsanát gyorsan, már novemberre fel tudják tölteni. Az új kapacitásokat az E.ON piaci alapon, azaz nem a szabályozott tarifa- és feltételrendszer szerint értékesíti, részben külföldi partnerek számára.

MSZKSZ földgáztároló E.On tárolói kapacitás
Kapcsolódó cikkek